Het Mediaforum
KRO-NCRV

Marc Chavannes: “Je kan positief doen om het positieve, en je kan het op de manier van het Jeugdjournaal doen”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Marc Chavannes: “Je kan positief doen om het positieve, en je kan het op de manier van het Jeugdjournaal doen”

di 5 januari 2021

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Marc Chavannes en Spraakmaker Clarice Stenger.

Het mediamoment van Chavannes gaat over een column van Sheila Sitalsing. Volgens Chavannes horen we te weinig over China. Volgens hem is het als journalist in China ‘hardlopen door de mist’. Wat trof hem zo in die column van Sitalsing?

In zijn mediamoment wil Hoekman nog even terugkomen op de befaamde hoofdredacteur Hans Verstraaten, ook wel bladendokter genoemd. Hij overleed 29 december. Welke herinneringen heeft Hoekman aan hem? Hoekman: “Wat ik vooral van hem geleerd heb is ja zeggen tegen gekke dingen”.

Dan hebben we het over de communicatie van de overheid rond corona. Vandaag werd bekend dat de Machiavelliprijs dit jaar gaat naar hoogleraar virologie Marion Koopmans en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers. Voor hun opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Wat doen Gommers en Koopmans beter dan de overheid, die juist veel kritiek krijgt op de communicatie? Of is het niet te vergelijken? Zou de communicatie persoonlijker moeten, of stel je je daarmee te kwetsbaar op?

Primeur voor Nederland. Gisteravond was op NPO2 een half uur durend regionaal nieuwsprogramma. Wat vonden onze mediakenners er van? Stenger: “Het lijkt een beetje op het Jeugdjournaal, qua toon een sfeer”. Wat is de toegevoegde waarde? Of is het misschien een politiek compromis?

En vandaag vieren we een ander journaal, want het Jeugdjournaal bestaat 40 jaar. De eerste aflevering was in 1981. Wat is de kracht van het Jeugdjournaal?