Het Mediaforum
KRO-NCRV

Jan-Kees Emmer: “Er werd met onwaarheden gestrooid alsof het pepernoten waren”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Jan-Kees Emmer: “Er werd met onwaarheden gestrooid alsof het pepernoten waren”

vr 23 oktober 2020

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Jan-Kees Emmer en Spraakmaker Jaap de Hoop Scheffer.

In zijn mediamoment wil Emmer het hebben over de Twitterophef gistermiddag, waarbij presentator Fidan Ekiz van de Vooravond uithaalt naar NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. Hij wil, zo is het verwijt van Ekiz, geen NOS’ers aan tafel toelaten bij het talkshowprogramma. Is dit een terechte frustratie aan de kant van Ekiz? Bij andere programma’s zijn ook wel eens redacteuren van de NOS te zien. Moeten ze een eenduidig beleid voeren? Emmer: “Dat bepaalt toch echt de hoofdredacteur van de NOS zelf”.

Het mediamoment van Kleijn gaat over de corona-sceptische krant Gezond Verstand. Die ligt vanaf eind deze maand bij de Bruna en in de AKO. Wat moeten we hiermee in het kader van ‘desinformatie’? Wie bepaalt de grens of het in de schappen komt te liggen of niet? Kleijn: “Voor veel mensen is een Facebookpagina dichterbij dan een boekhandel”.

In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen, richten wij ons forum in met speciale gasten, Amerikakenners en nieuwsjunks. Een kleine maand geleden spraken we Kleijn en Emmer al over het eerste, chaotisch verlopen televisiedebat tussen president Donald Trump en Joe Biden. Afgelopen nacht gingen ze voor de tweede en laatste keer met elkaar in discussie voor de verkiezingen over minder twee weken. De organisatoren gebruikten daarbij een mute-knop, zodat de kandidaten elkaar niet konden onderbreken. Hoe hebben onze mediakenners naar dit debat gekeken? Kleijn: “Het was een debat tussen twee zwakke kandidaten”. Hoe was het gedrag van de presidentskandidaten? En wat hebben ze inhoudelijk kunnen bespreken?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.