Het Mediaforum
KRO-NCRV

Marc Josten: “Het is heel slecht gesteld met de schurende humor, daar is bijna niets van over”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Marc Josten: “Het is heel slecht gesteld met de schurende humor, daar is bijna niets van over”

wo 2 september 2020

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Marc Josten en Spraakmaker Arno Visser.

Het mediamoment van Josten gaat over de speech van Joe Biden gisteren. Waarom maakte deze speech zo veel indruk op hem? Maken deze speeches ook indruk op de kiezer die hij voor zich moet zien te winnen? Josten: “Het is zinloos om als politicus in Amerika op dit moment om de waarheid na te streven en bepaalde mechanismen bloot te leggen”.

Het mediamoment van Kantelberg gaat over het proces dat vandaag begint in Parijs over de aanslagen op onder andere de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in 2015. Gisteren publiceerde het weekblad opnieuw de Mohammed-cartoons die de redactie destijds doelwit van islamitisch terrorisme maakten. Levert het publiceren van die cartoons iets op? In Frankrijk is de terreurdreiging ondertussen nog steeds 'extreem hoog' staat vandaag in het AD te lezen. Er worden tot op de dag van vandaag aanslagen verijdeld en duizenden mensen staan op een 'zwarte lijst' van moslimextremisten. Zou het publiceren van de cartoons het vuur kunnen doen oplaaien?

Al wil het kabinet nog zo graag verder met het aanpakken van de coronacrisis, de Grapperhaus-soap is nog niet afgelopen: er is weer belastend beeldmateriaal gepubliceerd van de bruiloft van de minister van Justitie en Veiligheid. Shownieuws maakte dat gisteren bekend. Waar eerder alleen een bordesfoto te zien was waar de gasten te dicht op elkaar stonden, zijn er op nieuwe beelden te zien dat Grapperhaus zijn schoonmoeder knuffelt en dat er handen worden geschud. Wat betekent dit voor de minister, die daar vandaag over in de Kamer moet gaan praten? Wat vinden onze mediakenners van de manier waarop de foto’s tot stand zijn gekomen en gepubliceerd? Josten is van mening dat “ook een publieke figuur zijn privacy heeft”. Kantelberg zegt juist: “Grapperhaus heeft het recht op privacy misbruikt om alle regels met voeten te treden”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.