Het Mediaforum
KRO-NCRV

Jan-Kees Emmer: “Inzoomen op het stille leed; daar kun je niet genoeg verhalen over schrijven”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Jan-Kees Emmer: “Inzoomen op het stille leed; daar kun je niet genoeg verhalen over schrijven”

wo 22 juli 2020

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Karin Sitalsing en Spraakmaker Mark Tuitert.

Vandaag voor het eerst in het Mediaforum: Karin Sitalsing. Voor haar mediamoment gaan we naar haar provincie: Groningen. Vorige week waren er weer aardbevingen. Sitalsing merkt dat ze het lastig vindt om een balans te vinden in hoe je daar het beste verslaggeving kunt doen. Hoe zorg je dat je niet met alle journalisten in de winkelstraat in Loppersum staat om hetzelfde verhaal te halen?

Het mediamoment van Emmer gaat over de grasaar. Volgens hem is dit het komkommernieuws van de zomer!

Voor het eerst sinds april gaf president Trump gisteren weer een persconferentie. De Verenigde Staten worden met 142.000 doden hard geraakt door het coronavirus en het gevaar is nog niet geweken. Daarom pleitte Trump gisteren voor het dragen van mondkapjes. Is het een stunt voor de verkiezingscampagne? Emmer: “Dit is een poging van de president om presidentieel over te komen”. Emmer vraagt zich af hoe lang Trump dit volhoudt. “Als Trump nu weer een paar weken zijn best doet, dan is alle ellende van daarvoor niet meer on top of mind”.

De tegenpartij is een actie gestart: ‘The Lincoln Project’, een initiatief van vooraanstaande Republikeinen, plaatste een heftige video op YouTube: Trump’s Wall. Daarin worden de grafkisten van de 140.000 doden op een rij gezet, als muur. Kan dit alleen in Amerika?

Tot slot: de Achterhoek en regio Nijmegen gaan de journalistieke krachten bundelen met hun Duitse collega’s van vlak over de grens. Het project ‘Nieuws / Nachrichten’ gaat de komende twee jaar wekelijks nieuws brengen met een Duits-Nederlandse invalshoek. Mensen in het grensgebied zijn al veel langer op Duitsland gericht. Hoe kan het dat de journalistiek dan, tot voor kort, ophield bij de grens?