Het Mediaforum
KRO-NCRV

Kees Boonman: “Als je ze nooit uitnodigt, dan leer je ze ook nooit kennen”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Kees Boonman: “Als je ze nooit uitnodigt, dan leer je ze ook nooit kennen”

di 26 mei 2020

Het Mediamoment van Boonman gaat over Europa. Volgens hem is er te weinig aandacht voor de Europese politiek, ook in de media. Als je naar talkshows kijkt zit er bijvoorbeeld ook niet vaak een Europarlementariër aan tafel. Waarom is dat? Regelmatig is er kritiek op Europa. Boonman vindt dat de berichtgeving verder moet gaan dan dat. Pechtold zegt: “Alles wat goed gaat dat belichten we veel te weinig”.

Aan tafel zitten Barbara Barend, Kees Boonman en Spraakmaker Alexander Pechtold.

Het mediamoment van Barend gaat over AZ. Ze verbaast zich over het moment waarop AZ bij UEFA aankaart dat ze vinden dat zíj kampioen hadden moeten zijn. Het is al lang beslist, het beleid van KNVB is ook duidelijk. Is het inderdaad een gekke timing?

Ook hebben we het over literair recensent van de Volkskrant, Arjan Peters. Hij is op non-actief gesteld. Volgens het NRC Handelsblad is door de Volkskrant onderzoek gedaan naar de handelswijze van de recensent. Directe aanleiding voor het onderzoek is een uitspraak van schrijfster Maartje Wortel in een Volkskrant-artikel. Zij zei op 4 maart dat een vriendin van haar ’s nachts een bericht had ontvangen van “een gezaghebbend recensent”. ‘Ik ga je recenseren, zullen we morgen lunchen?’ Wortel noemde dat “nog net geen #MeToo”. Kernvraag die we in dit Mediaforum willen behandelen is: hoe behandel je dit heikele onderwerp als journalist zonder de plank mis te slaan en betrokkene onterecht te beschadigen en de mogelijke slachtoffers recht te doen? Pechtold: “Als journalistiek zelf onderdeel worden van zo’n integriteitsvraag, dan hanteren ze de standaarden anders”. Is het vreemd dat de Volkskrant weinig richting geeft in wat er precies speelt? Had de Volkskrant beter zelf naar buiten kunnen komen met het nieuws, zodat ze zelf de regie erover konden houden? Kans op speculaties is natuurlijk groot. Pechtold: “Non- actief is niet voor een keertje te laat komen”. Moet de Volkskrant openheid van zaken geven? Boonman: “Zoiets moet binnen 24 uur helder zijn, je kan het niet laten slepen. Elke dag dat er langer duurt, dat er vaagheid over bestaat schaadt iedereen”

Tot slot, gisteren werd bekend dat de moeder van premier Rutte is overleden. Dat is al op 13 mei gebeurd, en ze is afgelopen vrijdag begraven. In de tussentijd is het stil gehouden. Mieke Rutte- Dilling was 96 jaar en ze is niet aan de gevolgen van corona gestorven. Is het bijzonder dat het zo lang stil gehouden is? Nu het in het nieuws was werd het ook in het buitenland gebracht. Is dat gek?