Het Mediaforum
KRO-NCRV

Ronald Ockhuysen: “Het heeft de beste bedoelingen, maar het is eigenlijk goedbedoeld racisme”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Ronald Ockhuysen: “Het heeft de beste bedoelingen, maar het is eigenlijk goedbedoeld racisme”

ma 18 mei 2020

We hebben het over de NOS. Die kwam dit weekend onder vuur te liggen na publicaties op GeenStijl over het bestaan van een zogenaamde ‘Diversiteitsbokaal’ die wordt uitgereikt aan redacteuren die minderheden aan het woord laten. Ook zou de NOS in een bestand de etniciteit van mensen bijhouden. Dit nieuws leidde tot woedende reacties. Onder andere columnist en schrijver Özcan Akyol trok vel van leer tegen dit zogenaamde ‘elite-racisme’. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Worstelen meer media hier mee? Hoe gaat Ronald Ockhuysen als hoofdredacteur van het Parool hiermee om? “Je probeert mensen met een niet-westerse mensen aan het woord te laten, omdat de wereld er nu eenmaal zo uitziet”. Arjen Fortuin ziet weinig kwaad in het elkaar doorspelen van tips en namen: “Er circuleren natuurlijk overal op redacties deskundigenlijstjes”.

Aan tafel zitten Ronald Ockhuysen, Arjen Fortuin en Spraakmaker Frédérique Spigt.

Het mediamoment van Fortuin gaat over de voetbalwedstrijd Borussia Dortmund - Schalke04. Aan het einde van de wedstrijd liepen de spelers naar de ‘Gelbe Wand’, waar de harde kern normaal gesproken staat. Alleen er stond natuurlijk niemand, want het was een leeg stadion. Waarom vond hij dit zo’n mooi moment? Ockhuysen viel ook op dat er “anders wordt gejuicht; je mag elkaar niet meer in de armen vallen”.

Het mediamoment van Ockhuysen gaat over het legendarische radioprogramma Curry en Van Inkel. Door de luisteraars van Veronica werd dit programma uitgeroepen tot het meest legendarische radioprogramma van die zender. De verkiezing vond dit weekend plaats in het kader van het 60-jarige bestaan van het radiostation. Ockhuysen noemt het baanbrekende radio.

En gisteren was het de internationale dag tegen homo-, lesbo-, bi-, trans- en interseksefobie. Voor D66-leider Rob Jetten een goede reden om via Twitter en Instagram eens te delen wat voor een bagger hij regelmatig naar zijn hoofd krijgt geslingerd. Jetten was niet de enige die dit weekend liet weten wat online verwensingen met hem doen. Misdaadjournalist Chris Klomp schreef een open brief aan iemand die hem online met de dood bedreigt, en gravin Eloïse - de 17-jarige dochter van Prins Constantijn en prinses Laurentien - ageerde tegen haattweets die ze kreeg na het plaatsen van een foto omdat ze was geslaagd voor school. Drie verschillende voorbeelden van wat online-haat doet. Is het goed om daar op deze manier tegen ageren? Zou handhaving beter moeten en moeten we kijken naar wie er achter bepaalde accounts zit? Ockhuysen zegt dat als je mensen zou vragen waarom ze iets schrijven, dat ze het vaak niet zo zullen bedoelen: “Dan blijkt het toch iemand te zijn die boos is en met zijn primaire emoties niet zo goed kan omgaan”. Zou negeren beter zijn, of is dit normaal en hoort het er nu eenmaal bij? Fortuin: “Ik ben zo ver dat ik er geen zin in heb om dat normaal te vinden”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.