Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gert-Jaap Hoekman: “Hoofdredacteur populair wetenschappelijk tijdschrift rent naakt door Amsterdam met mondkapje op”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gert-Jaap Hoekman: “Hoofdredacteur populair wetenschappelijk tijdschrift rent naakt door Amsterdam met mondkapje op”

vr 15 mei 2020

En we bespreken een doorbraak: onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC denken binnen een halfjaar een coronavaccin op de markt te kunnen brengen. Dat maakten zij gisteren bekend in een online persconferentie. Een opvallende claim, want het ontwikkelen van een vaccin duurt doorgaans jaren. Zo schreef de Volkskrant al enige tijd geleden: het snelst gemaakte vaccin ooit, daar werd vijf jaar over gedaan. Wat zouden media moeten doen met een claim als deze? Is het aan de media om dit soort nieuws eerst op een weegschaaltje te leggen, of geldt gewoon: nieuws is nieuws?

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Jaap van Zessen en spraakmaker Jim Jansen.

We hebben het over een opvallende documentaire die vandaag online komt bij Videoland. Wanneer kun je spreken van kinderarbeid, als zij vloggen op het internet? En we hebben het over mondkapjes, waarvan het RIVM vanaf het begin stelde dat ze weinig nut hebben. Toch zullen we er binnenkort ook in het Openbaar Vervoer aan moeten geloven. Daarbij verschijnen ze veel in de media. Hoe gaan de media hiermee om?

Tot slot bespreken we Facebook die in totaal 52 miljoen euro aan schadevergoedingen gaat betalen aan moderators die een posttraumatische stressstoornis hebben overgehouden aan hun werk. Moderators beoordelen online beelden en kunnen de meest gruwelijke dingen te zien krijgen: van kinderporno tot gewelddadige verkrachtingen. De moderators zeggen niet voldoende te zijn ondersteund door Facebook. Hoe opmerkelijk is het dan Facebook zal opdraaien voor de behandelingen van deze moderators? Kan dit werk niet door computers gedaan worden?