Het Mediaforum
KRO-NCRV

Eric van den Berg: “Een wijnfles blijkt bijzonder geschikt te zijn om een molotovcocktail mee te maken”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Eric van den Berg: “Een wijnfles blijkt bijzonder geschikt te zijn om een molotovcocktail mee te maken”

do 23 april 2020

Deze maand zijn tot nu toe al zeventien mobiele zendmasten in de brand gestoken. Een uitzending van Opsporing Verzocht leverde gisteren verschillende tips op over de vermoedelijke daders. Die moeten waarschijnlijk gezocht worden onder tegenstanders van het nieuwe 5G-netwerk. Maar om wie gaat het precies? Onderzoeksjournalist van Brandpunt+ Eric van den Berg kwam erachter dat deze 5G-tegenstanders hun ‘geheime’ chatgroep per ongeluk open hadden staan waardoor hij een onbedoeld inkijkje in hun gesloten wereldje kreeg. Waar kwam hij achter? Wat is de verantwoordelijkheid van media als het gaat om dit soort complotdenkers die het verband leggen tussen 5g en het coronavirus?

Aan tafel zitten Zoë Papaikonomou, Joost Oranje en Eric van den Berg.

Net als het meerendeel van de beroepen, werkt journalistiek hoofdzakelijk vanuit huis. Toch reist Europa-correspondent Saskia Dekkers voor Nieuwsuur al weer een poosje door België en Frankrijk. Zijn dit soort reportages zo belangrijk dat je het advies ‘thuisblijven’ negeert? Wat is de meerwaarde? Daarnaast spreken we over de diversiteit in de media, waarmee het nog steeds niet goed gesteld is. Hoe komt dat?

Landen waarin de persvrijheid onder druk staat gebruiken de corona-crisis om de pers nóg meer monddood te maken. Dat blijkt uit een rapport van Reporters without Borders. Het gaat dan bijvoorbeeld om China, Hongarije en Brazilië. Ook Nederland ontkomt niet aan kritiek van Reporters without Borders, ons land daalt een plekje op de ranglijst voor de bescherming van de media. We zakken van plek 4 naar plek 5. Is die daling opmerkelijk? Staande media onder druk? Zeuren zij ook niet een beetje teveel?