Het Mediaforum
KRO-NCRV

Ward Wijndelts: “Wij vatten dat als media dan wel weer samen, shit.”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Ward Wijndelts: “Wij vatten dat als media dan wel weer samen, shit.”

wo 1 april 2020

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Dieuwertje Kuijpers en Spraakmaker Jos Wienen.

Het mediamoment van Kuijpers gaat over de minister van Volksgezondheid, die online flink actief is. Wat vindt ze van de vlogs die hij plaatst? Ze zegt er onder andere over: “Ik ben heel benieuwd wat Hugo volgende week te vertellen heeft over de persconferentie van Hugo”.

Het mediamoment van Wijndelts gaat over Bert Wagendorp, die het RIVM verdedigt in zijn column. Veel uitspraken zijn gebaseerd op modellen. Maar er is ook harde data beschikbaar, die je in een model stop. Volgens Wijndelts willen we de adviserende organen te veel beschermen, terwijl we ook kritisch moeten blijven. Het positieve nieuws wordt ook wel uitgelicht door de media. Moet je voorzichtig zijn met samenvatten?

Kuijpers heeft een analyse gemaakt van hoe de talkshows tot nu toe hebben bericht over corona. Wat is de conclusie van dat onderzoek? Als ergens de mentale stand van het land zichtbaar wordt, is het wel aan de stamtafels van de Nederlandse talkshows. En als het corona betreft, is viroloog Ab Osterhaus de perfecte graadmeter schrijft Kuijpers in het artikel in de Groene Amsterdammer. Binnen 4 weken ging hij van een griepje naar een lockdown. Hoe kijken onze tafelgasten hier naar? En wat kunnen journalisten hiervan leren? Worden er te weinig kritische vragen gesteld? Krijgt het tegengeluid, de dissonant, te weinig stem aan de tv-praattafel? Kuijpers: “Je wil ook niet overkomen als ‘kijk mij nou eens even kritisch zijn in deze crisis’”.