Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gerlof Leistra: “Ik heb geen illusie meer dat er niet dingen gebeuren die niet mogen”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gerlof Leistra: “Ik heb geen illusie meer dat er niet dingen gebeuren die niet mogen”

wo 8 januari 2020

Het OM heeft in 2015 en 2016 de Rotterdamse persfotograaf en cameraman Joey Bremer onterecht afgeluisterd. Hoe kijken de journalisten aan tafel hier naar? Hansje van de Beek vindt de verklaring van OM en politie zorgelijk. Waarom? Volgens Gerlof Leistra gebeuren er wel vaker dingen die niet mogen, bewust of onbewust. En wanneer is iets “erg genoeg” om iemand af te tappen?

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Hansje van de Beek, Dieuwertje Kuijpers en Spraakmaker Gerlof Leistra.

Ook hebben we het over De Wereld Draait Door. Want in al het talkshowgeweld van de laatste dagen wil Hoekman de aandacht vestigen op DWDD. Wat sprak hem zo aan in deze aflevering? En neemt DWDD een grote gok met slechts één gast aan tafel? Of is dit een slimme strategische zet?

Ook hebben we het over de nieuwe documentairereeks van Sinan Can. Gisteravond was de eerste aflevering van De Lokroep te zien op NPO 2. In deze serie ontrafelt Can de geschiedenis van de jihadscene in Nederland. Terwijl hij diep in de jihadscene induikt, ontdekt Can overal lijntjes: die lopen vanaf Al Qaeda in de jaren negentig tot de Syriëgangers van nu. Wat vonden onze mediakenners van de eerste aflevering?

Tot slot: Aan het begin van het nieuwe jaar kun je niet om de lijstjes met voorspellingen voor 2020 heen. Wij doen daar ook aan mee in ons mediaforum. Deze week bespreken we elke dag hoe de journalistiek er in 2020 uit zal zien, onder de noemer ‘ de media in 2020’. Dieuwertje Kuijpers is politicoloog en schrijft als freelance journalist over (inter)nationale politiek en defensie. Ze maakt zich grote zorgen over de autonomie van de journalistieke geest en vindt dat journalisten wat minder op Twitter moeten zitten. We praten er met haar over door in dit mediaforum.