Het Mediaforum
KRO-NCRV

Yoeri Albrecht: “We hebben een obsessie voor de ergste misdadigers, maar diegenen die daar slachtoffer van zijn, laten we totaal in het duister”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Yoeri Albrecht: “We hebben een obsessie voor de ergste misdadigers, maar diegenen die daar slachtoffer van zijn, laten we totaal in het duister”

vr 4 oktober 2019

We hebben het over de brede aandacht van de Volkskrant voor de slechte omstandigheden van oud IS-strijders. Hoe zit het met de aandacht van de media voor de slachtoffers? Ook kijken we naar de berichtgeving van de media over de verdachte die is opgepakt voor de moord op de advocaat Derk Wiersum: groot nieuws, maar met weinig informatie. In hoeverre wordt er gespeculeerd en zouden meer details gewenst zijn?

Aan tafel zitten Yoeri Albrecht, Sonny Motké en Spraakmaker Hans Aarsman.

Ook hebben we het over de rode draad in de economische verslaggeving in de kranten van vanochtend. Die draad bestaat namelijk uit de focus op beloningen. Is het goed dat de media blijven hameren op bonussen en beloningen?

Vervolgens praten we over de bestrijding van desinformatie op Facebook. Facebook moet zélf op zoek naar berichten om ze vervolgens te verwijderen, stelt het Europese Hof. Is dit inderdaad een verantwoordelijkheid van Facebook en hoe gaat dit in z’n werk? Hoe zit het daarnaast met de functie van de pers?

Tot slot hebben we het over Jesse Klaver, die deze week liet weten dat GroenLinks alle begrotingen goed gaat keuren. Hij kreeg daarna zijn halve achterban over zich heen, terecht? Is er bij Klaver sprake van een nieuwe soort transparantie?