Het Mediaforum
KRO-NCRV

Kees Boonman: “Cafépraat in een talkshow; dat is geen journalistiek”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Kees Boonman: “Cafépraat in een talkshow; dat is geen journalistiek”

do 3 oktober 2019

We hebben het over een moment uit Pauw gisteravond. Rutger Castricum was uitgenodigd om over de val van de coalitie in Den Haag te praten vanwege de verdenking van corruptie door onder andere Richard de Mos. Was het een poging om een vermakelijke draai te geven aan het nieuws dat al de hele dag te horen was? Wat stoort Kees Boonman aan hoe het besproken werd? We bespreken met onze mediakenners hun kijk op deze zaak.

Aan tafel zitten Kees Boonman, Gijs Groenteman en Spraakmaker Beppie Melissen.

Ook kijken we naar de krantenkoppen vandaag. Opvallend: Twee grote namen uit het politiekorps op twee verschillende voorpagina’s van de kranten vanochtend. De politie laten steeds meer van zich horen en zien in de media. Vanochtend ook weer: in de Telegraaf, de nieuwe politiechef van de regio Midden-Nederland, Martin Sitalsing. In de Volkskrant een uitgebreid interview met korpschef Erik Akerboom. Zijn toon is streng; door de wispelturigheid van de politiek is de Nederlandse drugscriminaliteit zo groot. Hij hekelt het Nederlandse zigzag beleid, zoals hij vanochtend ook op NPO Radio 1 zei. Hoe kijken onze gasten naar deze interviews? Moet je dit soort interviews wantrouwen?

We besluiten het Mediaforum met nog een groot interview: het afscheidsinterview van Marianne Thieme in De Groene. Zij neemt afscheid van de Kamer, maar blijft actief in de Partij voor de Dieren. Het is opvallend dat ze voor één krant kiest, zoals we maandag al in het Mediaforum bespraken. Is het resultaat daarvan dat andere media gaan grasduinen in allerlei verhalen? En geeft het interview antwoord op de vragen die er zijn?