Het Mediaforum
KRO-NCRV

Is Biden te broos geworden? 'Groot risico van de democraten'

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Is Biden te broos geworden? 'Groot risico van de democraten'

vr 28 juni 2024

Nog niet eens officieel door hun partijen gekozen als president kruiste vannacht Biden en Trump voor het eerst hun degens. Vannacht vond het debat plaats, waarbij Biden niet sterk uit de verf leek te komen. Ward Wijndelts, oud-hoofdredacteur Vrij Nederland, zag met name onmacht bij de democraat. "Normaal won hij met inhoud, maar hij heeft zich verlaagd tot Trump met het uitroepen van 'loser'."

EO presentator Kefah Allush viel het op dat de CNN er alles aan gedaan leek te hebben om voornamelijk op de inhoud in te kunnen gaan, terwijl Amerika normaal gesproken een liefhebber van spektakel is. "Er was geen publiek en de microfoon stond uit wanneer de ander sprak. Dit is voorheen wel eens anders geweest, al zijn de politici zelf het spektakel wel nog gewend." Wijndelts vertelt dat pas een paar uur na het debat de factscheck van de uitspraken door Trump werden gepubliceerd. "Meerendeel bleek onwaar, een gemiste kans dat dit pas zo laat te publiceren."

De republikeinen lijken vaak op de mentale en fysieke fitheid van Biden te focussen en te insinueren dat Biden door ouderdom niet in staat zou zijn om het land te besturen. Volgens Ferdinand Grapperhaus, voorzitter van de Raad van Toezicht van Cordaid, hadden de democraten daarom beter kunnen focussen op hun verschillen tegenover de republikeinen. "Je gaat Biden niet omtoveren tot een jonge god, was dan liever ingegaan op het frame van democratie - dat Trump niet kan vervullen."