Het Mediaforum
KRO-NCRV

Klantrekeningen bekeken door Bunq-werknemers: 'Ze hebben een probleem in hun systeem'

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Klantrekeningen bekeken door Bunq-werknemers: 'Ze hebben een probleem in hun systeem'

do 27 juni 2024

Het NCR publiceerde een artikel waaruit blijkt dat bunq-medewerkers stiekem in klantrekeningen keken, wat in druist tegen de bankierseed. De Bank wil dat het NCR haar bronnen vrij geeft, het NRC weigert.

Volgens Financieel Dagblad journalist Anna Dijkman zit het probleem bij het systeem van de bank, "Dat het NRC dit blootlegt is hun probleem, niet dat deze vier mensen dat ooit gedaan hebben", zegt de journalist. "Het probleem is veel breder dan dat." Hart van Nederland hoofdredacteur Marc Veeningen noemt de bronbescherming heilig. “Dat probleem zal je als bedrijf zelf op moeten lossen en niet door de journalistiek het onderzoek voor je te laten doen." Waarop Eric Gerritsen, bestuursvoorzitter Woningcorporatie Ymere en voormalig secretaris generaal van het ministerie van VWS, aanvult met: “Hoever wil je in je eigen wond wrijven, terwijl je het antwoord al weet.”

Volgens Dijkman legt de bank de focus op de vier personen terwijl de zaak al langer bekend is en er eerder nog niets aan gedaan is. De journalist benoemt dat Bunq al eerder onder vuur lag, na de oplichterstruc kwestie bij de bank. “Het klant belang is in het geding, terwijl dat voor deze bank wel hoog op de lijst staat", zegt Dijkman. "Aangezien zij een snel groeiende bank zijn, lijken we extra kritisch.”