Het Mediaforum
KRO-NCRV

Uitspraak zedenzaak Ali B uitgesteld: 'Geen empathie naar de slachtoffers toe'

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Uitspraak zedenzaak Ali B uitgesteld: 'Geen empathie naar de slachtoffers toe'

do 13 juni 2024

Na tweeënhalf jaar vond de behandeling van de zedenzaak van Ali B plaats. Er heeft zich een nieuwe getuige gemeld die een van de slachtoffers zou hebben opgevangen. De getuigen wordt vandaag verhoord waardoor de eis van het Openbaar Ministerie op zich zal laten wachten.

Volgens Sakina Elkayouhi, journalist en docent aan de hogeschool Windesheim en Spraakmaker en New Scientist hoofdredacteur Jim Jansen trok de heer Bouali veel aandacht, maar niet het boetekleed aan. "Hij nam een enorme slachtofferrol aan", zegt Elkayouhi. "Hij heeft toch een media advocaat? Dan vind ik het gek dat je niet op z’n minst aangeeft dat je de pijn bij de slachtoffers ziet." "Als journalist kijk je naar het juridische kader en de publieke opinie. Daarnaast kijk je naar de eigen agenderende rol", zegt Elkayouhi. De nieuwe getuige zou het meisje huilend bij de bushalte zijn tegengekomen, na dat ze seksueel misbruikt was. De advocaten van de rapper zeggen dat deze getuigen beïnvloed zou zijn door alle berichtgevingen van de media. "Dat zie je wel eens in Amerikaanse series", zegt Ward Wijndelts, voormalig hoofdredacteur van Vrij Nederland. “Het is opzich aan het OM of ze de getuige in willen brengen. Uit het live-blog blijkt dat het OM het geen betrouwbare verklaring vindt, daarmee lijkt mij de zaak afgedaan."

Volgens Jansen is het een enorme show geworden. "Het gaat over feiten, maar ondertussen ook over wat wij zelf denken van Ali B en deze zaak." Wat betreft de media vindt Wijndelts dat er beter een afgewogen verhaal achteraf kan worden gepubliceerd in plaats van de vele live-blogs die nieuwssites hanteren. "Ik denk dat je daar beter de lading mee dekt, van wat er daadwerkelijk aan de hand is, in plaats van deze hysterie."