De Kopgroep wielerpodcast
AVROTROS

#16 - Tour de France: Gevallen helden (S11)

  1. Podcastschevron right
  2. De Kopgroep wie ...chevron right
  3. #16 - Tour de France: Gevallen helden (S11)

za 16 juli 2022


De overgangsetappe van gisteren met Mats Pederersen als winnaar heeft De Kopgroep achter gelaten met veel vraagtekens. Waar was het peloton nou mee bezig vraagt Joost Vullings zich af. Hoe kon het dat ze tot twintig kilometer voor het einde achter de koplopers aan bleven rijden, zonder hen terug te halen. Mart denkt dat het met de kwaliteit van de ploegen te maken heeft die de achtervolgening leidden, zoals BikeExchange. “Top Oss wint ook de competitie niet."

En oud Monsieur 69 Hugo Houle had met een derde plek dan toch bijna zijn gedroomde touretappe gewonnen die hij zo graag aan zijn overleden broer wil opdragen. Het zat er niet in tegen de rappe Pedersen die eerder in de finale al hardrijders als Gana en Kung eraf had gereden. “Dit is ook echt het terrein voor Pedersen, hij is rap en goed in van die klassieke etappes.”, zegt Maxim Horssels. Joost weet zeker dat we Houle deze tour vaker van voren gaan zien. “Vandaag neemt hij een rustdag, morgen zit hij weer mee.”

Monsieur 69: Modelknecht 


Mikael Chérel werd gisteren 69e. De Normandier rijdt al sinds 2011  in het peloton mee en heeft nog nooit wat gewonnen. “Toch zal hij van waarde zijn voor de ploeg, anders was hij niet geselecteerd.”, zegt Mart Smeets. Hoewel hij voor de Nederlandse wielervolgers geen bekende rijder is, heeft hij in Zuid-Frankrijk wel een zekere faam. Zijn ervaringen in de Tour verschijnen dagelijks in de kran Nice-Matin. Ook op zijn Instagram account schrijft hij mooie verhalen, bijvoorbeeld over een valpartij door een overstekend hondje. Het leverde hem een dubble sleutelbeenbreuk, drie gebroken ribben en een klaplong op. En het baasje van de hond die ging er vandoor. 

Ook figuurlijk gevallen helden komen terug in deze aflevering. Mart plaatst Gert-Jan Theunisse in de Vaderlandse Tourcanon. Een zachtaardig man, die in 1989 de etappe naar Alpe d'Huez won in een lange solo. Ook won hij de bolletjestrui dat jaar. Maar hij werd later ook drie keer positief getest. Wat dat betreft zijn er paralellen met de Franse publiekslieveling Lauren Jalabert. Lang leek het de ideale schoonzoon, totdat hij ook moest toegeven doping te hebben gebruikt. Toch kleeft het niet al te erg aan hem: de steile klim waar de renners vandaag op finishen draagt nog steeds zijn naam.