De Kopgroep wielerpodcast
AVROTROS

#15 - Tour de France: Tom Pidcock en Fransen die rijden als slappe thee (S11)

  1. Podcastschevron right
  2. De Kopgroep wie ...chevron right
  3. #15 - Tour de France: Tom Pidcock en Fransen die rijden als slappe thee (S11)

vr 15 juli 2022

De Kopgroep looft de jonge Tom Pidcock. Misschien is hij zelfs nog veelzijdiger dan Wout Van Aert? Olymisch kampioen mountainbike, wereldkampioen veldrijder en winnaar van de koningennenrit op Alpe d'Huez. En misschien ook Tourwinnaar in spé. Al zal hij dan volgens Joost eerst af moeten rekenen met Chris Froome, die toch ook talent blijkt te hebben.

En de timing is pikant want een Brit die wint op ‘hun’ quatorze juillet dat doet pijn bij de Fransen, zegt Mart. Hij benadrukt ook dat de Franse renners ondermaats presteren. ‘’Het lijkt op hele slappe thee’’, zegt hij. Ook Maxim vindt de Franse oogst op hun feestdag mager. Maar het maakt eigenlijk niet zoveel uit of er een Fransman wint want ze steken ‘s avonds toch wel  vuurwerk af. 


Mart voegt Gerben Karstens toe aan de Nederlandse Tourcanon. De notariszoon was een geliefd renner met een bijzonder verhaal: hij won maar liefst 14 etappes in de Vuelta en 6 etappes in de Tour, maar stond ook bekend als clown op de fiets. Zo heeft bij de Olympische Spelen in Tokio zelfs openlijk geflirt met prinses Beatrix. Naast topwielrenner was hij ook profschaatser en tegenwoordig een berucht zeezeiler. Om rustig te worden zeilt hij soms de wereld rond, met als geruststellende gedachte ‘‘niemand van de vissen die ik onderweg tegenkom, heeft mij ooit zien rijden.’’