De Dag
NOS

#716 - Over de spanningen in Ruttes coronateam

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #716 - Over de spanningen in Ruttes coronateam

di 17 november 2020

Het knettert in het Catshuis. Sinds het begin van de coronacrisis overlegt premier Rutte bijna iedere zondagmiddag met RIVM-baas Jaap van Dissel een een deel van zijn kabinet over de corona-aanpak en intern is er groeiend verzet tegen de ingrijpende maatregelen. De afgelopen weken wordt er, al dan niet anoniem, door verschillende ministers over geklaagd en gelekt. Daarbij staan 'de witte jassen', die vooral oog hebben voor de zorg, lijnrecht tegenover 'de drie W's': Wopke Hoekstra, Wouter Koolmees en Eric Wiebes, die meer naar de economie kijken.

In De Dag vertelt politiek verslaggever van de NOS Ron Fresen over de korte lontjes die ook hij onder bewindslieden bespeurt. In aanloop naar de verkiezingen neemt de irritatie onderling ook toe, zegt hij. Lukt het premier Rutte om zijn coronamachine draaiende te houden en één front te vormen in het coronabeleid? En welke gevolgen heeft het gebakkelei voor de corona-aanpak?

Volgens Fresen zie je nu al dat het leidt tot 'waterige compromissen'. De vraag is welke gevolgen dat heeft voor het terugdringen van het virus.