De Dag
NOS

#1484 - Hoe Europa Poetin aan wapens helpt

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1484 - Hoe Europa Poetin aan wapens helpt

ma 18 december 2023

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat uit Europa, ook uit Nederland, op grote schaal onderdelen naar Rusland worden gesmokkeld die cruciaal zijn voor wapens die gebruikt worden in de oorlog met Oekraïne. In de podcast vertellen de makers hoe dat werkt. 

Siebe Sietsma van Nieuwsuur klopt aan bij een loods van een Duits bedrijf in Slowakije. In de papieren staat dat vanaf die plek allerlei pakketten met elektronica naar Rusland worden verstuurd. Elektronica waarmee wapens gemaakt kunnen worden die een grote rol spelen in de oorlog in Oekraïne.

Samen met Nieuwsuur-collega Mitchell van de Klundert onderzocht Siebe Sietsma de afgelopen maanden hoe er vanuit Europa, ook vanuit Nederland, op grote schaal spullen naar Rusland worden gebracht die cruciaal zijn voor Poetins wapenarsenaal. Na het slagveld in Oekraïne, is de aanpak van deze smokkel de enige manier om Rusland te stoppen, zeggen experts, maar er wordt nauwelijks gecontroleerd en de Europese regels zijn zo ingewikkeld dat ze gemakkelijk te omzeilen zijn. 

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Anouk Kantelberg