De Dag
NOS

#1483 - Het mooie en de missers van The Crown

  1. Podcastschevron right
  2. De Dagchevron right
  3. #1483 - Het mooie en de missers van The Crown

vr 15 december 2023

Allereerst: geen zorgen. Geen spoilers in deze podcast. We verklappen wel vast hoe het einde begint: aan de ontbijttafel met prins Charles en z'n zoon William. Zo begint de laatste reeks afleveringen van The Crown. Een dag is het slot van de serie nu te zien op Netflix. Zeven jaar lang kregen we een kijkje achter de normaal zo potdichte paleismuren in een dramaserie die bekroond, bejubeld en inmiddels bekritiseerd wordt. Hoe eindigt deze ooit duurste serie voor Netflix ooit? Twee professionals uit het Nederlandse drama laten in podcast de Dag hun licht schijnen op hoe goed het was én hoe het laatste seizoen is geworden.

Regisseur Pim van Hoeve maakte een vierdelige serie Beatrix, Oranje onder vuur. Hij herkent veel in de dilemma's die ongetwijfeld ook voorbij zijn gekomen bij de makers van The Crown. En hij mist koningin Elizabeth in de laatste afleveringen.

Scenarioschrijver Karin van der Meer schreef mee aan Bernhard, Schavuit van Oranje en pas aan een nieuwe serie over Máxima. Met haar kruipen we in het hoofd van de makers. Ze hoorde de dromen van schrijver Peter Morgan van dichtbij, maar vergaapt zich niet meer aan het einde van The Crown.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Marco Geijtenbeek

Redactie: IJsbrand Terpstra