Bureau Buitenland
VPRO

Wordt Georgië kandidaat-lid van de EU? & Migratiewet Frankrijk

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Wordt Georgië kandidaat-lid van de EU? & Migratiewet Frankrijk

di 7 november 2023

En een Britse minister wil een 'levensstijlkeuze' gaan verbieden.

(00:46) Wordt Georgië kandidaat-lid van de EU?

Morgen komt de Europese Commissie met een advies over de toetreding van Georgië als kandidaat-lid van de Europese Unie. De overgrote meerderheid van de bevolking zit daar met smart op te wachten, maar de regering in Tbilisi maakt zich in Brussel nog niet bepaald populair. Wat doet dat met de politieke situatie in het land? We bespreken het met correspondent Jarron Kamphorst van dagblad Trouw.


(10:54) Komt er dan eindelijk controversiële migratiewet in Frankrijk?


Bij zijn aantreden in 2017 als president van Frankrijk zei Macron dat hij ervoor zou zorgen dat er géén asielzoekers meer op straat en in de bossen zouden slapen. Maar zes jaar later is dat nog steeds niet gelukt. Een nieuwe immigratiewet moet de situatie in Frankrijk veranderen, maar stuit al jaren op politieke tegenstand. Juist nu Frankrijk is opgeschud door een dodelijk incident waar een ongedocumenteerde migrant bij betrokken was, zet Macron vaart achter de nieuwe wetgeving. Daarover correspondent Eva Rammeloo.


(21:48) Buitenland Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk

In de rubriek Uitgelicht aandacht voor een bijzonder plan van de Britse Minister van Binnenlandse Zaken, waarmee ze zichtbare armoede in het Verenigd Koninkrijk wil aanpakken. Maar of mensen daarmee geholpen worden, is nog maar zeer de vraag. Daarover collega en VK-kenner Nina van Raay. 


Presentatie: Sophie Derkzen