Bureau Buitenland
VPRO

Amnestiewet voor Catalanen verdeelt Spanje & Syrië toneel van oplaaiend geweld

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Amnestiewet voor Catalanen verdeelt Spanje & Syrië toneel van oplaaiend geweld

ma 6 november 2023

En Belgen komen de grens over voor een afslankmiddel bij de Nederlandse apotheken.

(00:54) Amnestiewet verdeelt Spanje
In een Brussels hotel wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw regeerakkoord voor Spanje. Er wordt druk overlegd tussen de partij van premier Pedro Sánchez en de Catalanen onder leiding van separatistenleider Carles Puigdemont. Een belangrijke voorwaarde voor Catalaanse medewerking is amnestie voor de politici die een onafhankelijkheidsreferendum voor hun deelstaat hebben georganiseerd in 2017. Maar die kwijtschelding van straf ligt weer heel gevoelig in de rest van Spanje. NRC-correspondent Oumaima Abalhaj over deze spannende coalitieonderhandelingen. 

(08:59) Syrië toneel van oplaaiend geweld
Assads troepen en de Russen voeren hun aanvallen op Noordwest-Syrië op. Een bont gezelschap van gewapende oppositiegroepen heeft het hier nog voor het zeggen. Maar ook de Turken houden flink huis in het Koerdisch-gecontroleerde gebied. Toeval of niet, het geweld laait op juist nu de aandacht van de wereld gericht is op de oorlog in Palestina en Israël. Syrië-kenner en journalist Fernande van Tets over de laatste ontwikkelingen. 

(21:30) Buitenland Uitgelicht: België
Belgen gaan wel vaker de grens over voor dagelijkse boodschappen. Maar nu komen ze ook naar Nederland en Frankrijk voor een populair medicijn, dat door Bekende Vlamingen wordt aangeraden als afslankwondermiddel. Correspondent Annelies Bontjes over de hype in het land. 

Presentatie: Sophie Derkzen