Bureau Buitenland
VPRO

Uitbuiting bouw Olympisch dorp Parijs & Moderne slavernij in Libië

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Uitbuiting bouw Olympisch dorp Parijs & Moderne slavernij in Libië

do 26 januari 2023

(00:40) Uitbuiting bouw Olympisch dorp Parijs

Illegale arbeiders uit landen als Mali, maar ook Senegal, vertellen deze week bij de Franse zender BFMTV, hoe ze worden gechanteerd en uitgebuit door hun werkgevers bij de bouw van het Olympisch dorp in Parijs, voor de spelen van 2024. Europarlementariër Agnes Jongerius vindt het pijnlijk, maar is ook niet verbaasd.

(09:31) Moderne slavernij in Libië

Eritrese vluchtelingen die via de Middellandse Zee de oversteek wagen naar Europa, lopen het risico ten prooi te vallen aan mensenhandel in Libië. Daar worden ze gemarteld, misbruikt of zelfs verkracht om familieleden te dwingen losgeld te betalen voor hun vrijlating. Mirjam van Reisen, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Tilburg deed onderzoek naar de mensenhandel van Eritreeërs en schreef het boek Enslaved.

(21:55) Uitgelicht: Roemenie

Correspondent Frank Elbers over de discussie in het Oost-Europese land over de laatste seizoen van het populaire seizoen The Ottoman. Veel Roemenen zijn er niet blij mee hoe hun middeleeuwse volksheld Vlad Dracula afgebeeld wordt in de Netflix-productie.