Bureau Buitenland
VPRO

Zo reageert Rusland op tankleveranties aan Oekraïne & Strijd binnen Republikeinse Nationale Comité

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Zo reageert Rusland op tankleveranties aan Oekraïne & Strijd binnen Republikeinse Nationale Comité

wo 25 januari 2023

(01:00) Hoe reageert Rusland op de Westerse tankleveranties aan Oekraïne?

Na maandenlange smeekbedes van president Zelensky lijkt Oekraïne dan eindelijk de Duitse gevechtstank Leopard 2 te krijgen. Na lang aarzelen geeft de Duitse bondskanselier Scholz volgens internationale en Duitse media toestemming voor de levering daarvan. Bovendien lijkt het erop dat nu ook de VS overstag gaat en mogelijk tanks gaat leveren. De Russische ambassadeur in de VS noemde het een 'grove provocatie'. Dat hebben we eerder gehoord, maar tot nu toe lijkt die rode lijn van Poetin rekbaarder dan verwacht. Wanneer is de grens voor Poetin echt bereikt? En hoe gevaarlijk is het spel dat het Westen nu speelt? Dat bespreken we met Hubert Smeets van Raam op Rusland.

(12:25) Republikeinse Nationale Comité krijgt nieuwe voorzitter

Er wordt een nieuwe voorzitter gekozen voor het Republikeinse Nationale Comité in de VS, dat leiding geeft aan de Republikeinse partij. Daarbij zijn de ogen gericht op drie kandidaten, die allemaal op hun eigen manier zijn beïnvloed door Donald Trump. Sinds de presidentsverkiezingen in 2020 heerst er verdeeldheid binnen de partij, en ook nu is er weer strijd. Hierover journalist Casper Thomas.

(21:25) Uitgelicht: Dominicaanse Republiek

In onze vaste rubriek Uitgelicht reizen we naar de Dominicaanse Republiek, waar populaire straatfeesten voor ophef zorgen. Journalist Carlijn Teeven praat ons bij.

Presentatie: Chris Kijne.