Bureau Buitenland
VPRO

Nieuwe defensieminister in Duitsland & De dubbele standaard van de Rwandese president Kagame

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Nieuwe defensieminister in Duitsland & De dubbele standaard van de Rwandese president Kagame

di 17 januari 2023

(00:53) Wat zal de nieuwe Duitse Defensieminister betekenen voor de wapenleveranties aan Oekraïne?

Boris Pistorius wordt het nieuwe gezicht van Defensie in Duitsland. Gisteren stapte zijn voorganger Christine Lambrecht op na maandenlange kritiek, omdat ze onbekwaam zou zijn voor deze post. Maar nu moet Pistorius snel aan de bak, want vrijdag vindt er een belangrijke NAVO-top plaats over de steun aan Oekraïne. Welke kant zal Duitsland nu op gaan als het gaat om het leveren van wapens? Te gast is Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut.

(13:42) De dubbele standaard van de Rwandese president Kagame

Rwanda neemt al jarenlang tienduizenden vluchtelingen op uit buurland Congo, waar een bloedige burgeroorlog woedt. Maar de Rwandese president Paul Kagame dreigt die Congolezen nu het land uit te zetten, zo liet hij recent doorschemeren in een toespraak. En dat is opvallend, omdat Kagame ondertussen staat te popelen om controversiële asieldeals te sluiten met Europese landen. Wat is Kagame precies van plan? Hierover Kristof Titeca, hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen.

(20:54) Uitgelicht: Italië

In onze rubriek Uitgelicht aandacht voor de wereldberoemde Italiaanse dichter en filosoof Dante. Volgens de nieuwe Italiaanse regering zou Dante namelijk ook de stichter van ‘het politiek rechts in Italië’ zijn, maar daar is niet iedereen het over eens in Italië. Hierover correspondent Angelo van Schaik. 

Presentatie: Tim de Wit