Bureau Buitenland
VPRO

De achterblijvers van Izyum & Komt de Iraanse Revolutionaire Garde op de terroristenlijst?

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. De achterblijvers van Izyum & Komt de Iraanse Revolutionaire Garde op de terroristenlijst?

ma 16 januari 2023

(00:58) De achterblijvers van Izyum

Verslaggever Michiel Driebergen is net in de Oekraïense stad Izyum geweest, die tot tweemaal toe in de frontlinie lag. Eerst werd de stad na hevige gevechten ingenomen door de Russen. Maar nu Izyum alweer een paar maanden is bevrijd, blijken de achterblijvers, degenen die indertijd niet waren gevlucht, opnieuw een rekening te betalen voor de oorlog.

(10:04) Komt de Iraanse Revolutionaire Garde op de terroristenlijst?

Vanuit allerlei Europese landen zijn Iraniërs naar Straatsburg gekomen om te demonstreren. Ze roepen het Europees Parlement op er alles aan te doen om de Iraanse Revolutionaire Garde zo snel mogelijk op de Europese terroristenlijst te laten plaatsen. Maar is daar wel animo voor in Europa? En hoe zinvol zijn dergelijke sancties? Hierover Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) en Bijan Moshaver, die in de jaren tachtig zelf in de Evin-gevangenis in Teheran werd vastgezet na een demonstratie en daarna naar Nederland vluchtte.

(21:50) Uitgelicht: Egypte

'Stop met de herrie', zo reageert de Egyptische president Sisi op kritiek die hij ontvangt wegens de verzwakkende economie. En die reactie leidt tot hilarische memes op sociale media van Egyptenaren die de spot drijven met hun president. Hierover correspondent Ruth Vandewalle.