Bureau Buitenland
VPRO

De eerste Chinese stad die de coronapolitiek losliet & Bittere pil voor Bulgarije

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. De eerste Chinese stad die de coronapolitiek losliet & Bittere pil voor Bulgarije

wo 21 december 2022

(00:58) De eerste Chinese stad die de strenge coronapolitiek losliet

Het land heeft nooit met Covid willen leren leven, en nam draconische maatregelen om de pandemie volledig buiten de deur te houden. Maar na bijna drie jaar raast nu het coronavirus toch door China. Want de strenge politiek van helemaal geen Covid was niet langer vol te houden. Ook de bevolking kwam in opstand. Een van de plekken die begin december als eerste het zero-covid beleid losliet, was het stadje Shahe. Onze correspondent Eva Rammeloo zocht de inwoners van deze plaats op. Een reportage over hoe China van het ene naar het andere uiterste is omgeslagen als het om corona gaat.

(13:12) Bulgarije worstelt met de EU maar ook met zichzelf

De toetreding van Bulgarije tot ‘Schengen’, daar is door Nederland zeer recent nog een stokje voor gestoken. Het land is daar nog niet klaar voor, zo luidt hier het oordeel. Voor de Bulgaren is dit een bittere pil, zo vertelt onze correspondent Frank Elbers. Want onder andere vrij reizen zonder paspoort is Bulgaren dan nog steeds niet toegestaan. Maar volgens Elbers speelt er in Bulgarije op de achtergrond nog een hele andere, en bittere, politieke strijd.

(21:40) Uitgelicht: Suriname

Waar in een klein stadje een Surinaamse assistent-scheidsrechter van het WK in Qatar wordt geëerd. Met journalist Iwan Brave.

Presentatie: Tim de Wit