Bureau Buitenland
VPRO

Gaan de Democraten Trump vervolgen? & Qatar dreigt met consequenties voor België

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Gaan de Democraten Trump vervolgen? & Qatar dreigt met consequenties voor België

di 20 december 2022

(00:47) Democraten in maag met vervolging Trump

Oud-president Trump moet worden vervolgd voor zijn rol in de bestorming van het Capitool. Dat adviseert de parlementaire commissie die de zaak onderzoekt aan het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Maar het is de minister van Justitie uit de Biden-regering die daartoe moet besluiten. Het grote dilemma voor de Democraten: is dat politiek handig om te doen? Amerika-journalist Laila Frank over de worsteling in het Democratische kamp.

(11:14) Qatar dreigt met consequenties voor België

Het wordt gezien als het grootste corruptieschandaal van de Europese Unie ooit. Qatar zou Europese besluitvorming hebben willen beïnvloeden door Europarlementariërs om te kopen. Dit kwam allemaal aan het licht dankzij Belgisch speurwerk. Maar het superrijke Golfstaatje, dat sinds kort grote gascontracten afsloot met Europese landen, dreigt met consequenties voor Brussel, omdat het zich onheus bejegend voelt. Journalist Bart Eeckhout van De Morgen over de druk op België. 

(22:10) Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk

Anne Saenen over het kerstverhaal van de Britten dit jaar: Max, het wonderhondje, wist de harten te veroveren in deze donkere dagen.

Presentatie: Tim de Wit