Bureau Buitenland
VPRO

'vuile bom' en de strijd om Kherson

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. 'vuile bom' en de strijd om Kherson

di 25 oktober 2022

De ‘vuile bom’ en de strijd Kherson


Rusland beschuldigt Oekraïne van plannen voor het binnenkort inzetten van een ‘vuile bom’. Het Westen beschouwt deze beschuldiging een oude Russische tactiek om daardoor zélf verder te kunnen escaleren. Het zorgt internationaal voor spanning, maar met name in Kherson. Waar recent tienduizenden mensen door de Russen werden afgevoerd.  Intussen lijkt de Wagner groep, het beruchte huurlingenleger, bezig een speciale verdedigingslinie in te richten. Wat is daar de bedoeling van? Dat en meer vragen we aan VRT-journalist en defensiespecialist Jens Franssen.


Het drama in Tigray


"De meest wrede en dodelijke oorlog van dit moment" schreef The Guardian afgelopen weekend. En dat ging niet over de oorlog in Oekraïne, maar over de burgeroorlog in Ethiopië. De humanitaire crisis in de regio Tigray loopt totaal uit de hand, zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties onlangs. Toch is er één lichtpuntje: vandaag gaan de vechtende partijen gaan met elkaar om de tafel. Te gast is Afrika-correspondent Joost Bastmeijer.


Uitgelicht


Peppa Pig is een instrument voor hybride oorlogsvoering van het Westen in de richting van Rusland. Dat is althans wat de Russische politicus Alexander Chinstein onlangs betoogde in het parlement. Daarover journalist Helga Salemon.


Presentatie: Tim de Wit.