Bureau Buitenland
VPRO

Tienduizenden de straat op wegens 'Orbanized Crime'

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Tienduizenden de straat op wegens 'Orbanized Crime'

ma 24 oktober 2022

En weer krijgt het Verenigd Koninkrijk een nieuwe premier


Hoogstwaarschijnlijk wordt vandaag al bekend wie de opvolger wordt van Liz Truss. Daarmee krijgt het Verenigd Koninkrijk de derde premier van dit jaar. Maar komt er met deze nieuwe premier wel een einde aan de politieke en economische onrust in het land? Daarover voormalig correspondent in het Verenigd Koninkrijk, Titia Ketelaar.


Orbanized Crime


Gisteren was voor Hongaren eigenlijk de dag dat ze de Oktober-opstand uit 1956 tegen de Sovjets herdenken, maar het werd een massaal protest tegen de regering van premier Viktor Orbán. Aanleiding voor de onrust in ’t land is de woede onderleraren die van hun salaris amper kunnen rondkomen. Maar leraren die het aandurven om te staken worden meteen ontslagen, want kritiek wordt niet geduld. Om die repressie én de toenemende corruptie, de ‘Orbanized Crime’, aan te klagen gingen tienduizenden de straat op in Boedapest. Een reportage van onze correspondent Tijn Sadée.


Uitgelicht: Roemenië


Milieuactivisten zijn blij met de vondst van een miljoenen oude zeldzame vissoort in Roemenië. Hierover Correspondent Frank Elbers.