Bureau Buitenland
VPRO

Xi Jinping lijkt zich weinig aan te trekken van de toestand in de wereld

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Xi Jinping lijkt zich weinig aan te trekken van de toestand in de wereld

ma 17 oktober 2022

Xi Jinping trekt zich ogenschijnlijk weinig aan van de toestand in de wereld 


Bij de opening van het congres van de Chinese Communistische Partij deed president XI Jinping zijn plannen voor de komende jaren uit de doeken. Zo stelde hij geweld niet te schuwen als het gaat om het conflict met Taiwan, en waarschuwde hij buitenlandse ‘pestkoppen’ dat met China niet te sollen valt. Maar terwijl het land kampt met veel problemen, zoals een tanende economische groei en de lastige band met Rusland, blijft Xi opvallend star vasthouden aan zijn visie op China. Wat kan dit betekenen? We bespreken het met correspondent Eva Rammeloo, die bij het congres aanwezig is.


Gevluchte Venezolanen als politieke speelbal 


Grote aantallen mensen steken, op de vlucht voor geweld en armoede, zonder visum de Amerikaanse zuidgrens over. In de aanloop naar de midtermverkiezingen worden ze speelbal van politici. Correspondent Karlijn van Houwelingen ontmoet nieuwkomers uit Venezuela die in New York zijn beland, waar door de onverwachte komst van grote aantallen migranten de daklozenopvang nu overvol raakt... 


Uitgelicht: Zuid-Korea


Legertoerisme moet de stad Nonsan nieuw leven inblazen, maar dat komt de burgemeester op veel kritiek te staan. Correspondent Ifang Bremer vertelt erover.


Presentatie: Chris Kijne