Bureau Buitenland
VPRO

Nieuwe Britse premier staat voor grote uitdagingen

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Nieuwe Britse premier staat voor grote uitdagingen

ma 5 september 2022

Nieuwe Britse premier staat voor grote uitdagingen


Het ziet ernaar uit dat Liz Truss, op dit moment nog minister van Buitenlandse Zaken, vanmiddag de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk wordt. En ze moet flink aan de bak. Want terwijl de Conservatieve partijleden vooral bezig leken met de interne verkiezing, lijdt het land zwaar onder de slechte economische omstandigheden. Er zijn mensen die nu al meer betalen voor hun energierekening dan aan huur, veel beroepsgroepen staken en de gezondheidszorg kampt met lange wachtlijsten. Zal Truss de problemen kunnen verhelpen met haar beloofde belastingverlagingen? Te gast is Hieke Jippes, voormalig correspondent in het Verenigd Koninkrijk. 


Klimaatcompensatie voor Afrikaanse landen


Vandaag begint in Rotterdam een topbijeenkomst over het klimaat en Afrika. De eerste ‘Africa Adaptation Summit’: over hoe landen in Afrika beter financieel geholpen worden om zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Want hoewel landen daar relatief weinig CO2 uitstoten, kampen zij wel met de gevolgen ervan, zoals bijvoorbeeld extreme droogte. Veel Afrikaanse leiders komen voor deze top naar Nederland, waaronder de presidenten van Senegal, Ghana en Congo, maar ook premier Rutte is aanwezig. Correspondent Joost Bastmeijer doet verslag.


Uitgelicht: Brazilië


In Brazilië doet een recordaantal inheemse kandidaten mee aan de verkiezingen volgende maand. Goed nieuws voor de emancipatie van de oorspronkelijke bewoners van het land. Maar het heeft ook alles te maken met het toegenomen geweld tegen de inheemse bevolking onder de regering van Jair Bolsonaro. Hierover collega Edwin Koopman.