Bureau Buitenland
VPRO

"Chileense politie intimideert Nederlandse journalist"

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. "Chileense politie intimideert Nederlandse journalist"

ma 29 augustus 2022

"Chileense politie intimideert Nederlandse journalist"


De Nederlandse journalist Boris van der Spek zegt vanwege een publicatie te worden geïntimideerd door de Chileense politie. Terwijl hij op vakantie was belden agenten aan bij zijn huis en bij dat van zijn schoonfamilie. Kort daarna werd een radicale inheemse activist opgepakt. Dat gebeurde nadat Van der Spek een interview van hem had gepubliceerd, waarin de leider opriep tot geweld tegen de staat. In de uitzending licht de correspondent zijn kant van het verhaal toe.


Links in Italië gaat rollebollend over straat


Over een maand gaan de Italianen naar de stembus om een nieuw parlement en dus een nieuwe premier te kiezen. Terwijl onderlinge ruzies en haantjesgedrag voor de linkse partijen roet in het eten gooit, lijkt de rechts-radicale Giorgia Meloni hard op weg om de eerste vrouwelijke premier van Italië te worden. Waarom lukt het progressieve partijen in Italië maar niet om zich te verenigen? We bespreken het met Italië-kenner en historicus verbonden aan de Universiteit Utrecht Arthur Weststeijn, en correspondent Angelo van Schaik.


Het langverwachte Oekraïense tegenoffensief


Het Oekraïense leger maakte vanmiddag bekend begonnen te zijn aan het langverwachte tegenoffensief in het zuiden van het land. Wat is het perspectief van de aanval? Luister naar correspondent Michiel Driebergen vanuit Kiev.