Bureau Buitenland
VPRO

De hoofdverdachten van 9/11 wachten al 15 jaar op een proces

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. De hoofdverdachten van 9/11 wachten al 15 jaar op een proces

vr 26 augustus 2022

Volledige vrijlating ex-vrouw Dutroux legt het trauma van België opnieuw bloot


In België komt vandaag Michelle Martin vrij. Samen met haar man Marc Dutroux hield zij in de jaren negentig in de kelder jonge meisjes gevangen die werden mishandeld en verkracht. Vier van hen overleefden dat niet. Martin zat 16 jaar cel uit en leefde nog tien jaar onder strenge vrijheid-beperkende voorwaarden. Te gast is regisseur Julie Van den Berghe, die een toneelstuk maakte over Michelle Martin, dat eind september in première gaat bij het Zuidelijk Toneel in Eindhoven.


De hoofdverdachten van 9/11 zijn nog steeds niet berecht


President Biden is naarstig op zoek naar nieuwe locaties voor de 36 gevangenen die nog in de militaire gevangenis Guantanamo Bay verblijven. Daarbij is, volgens de New York Times, zijn oog nu gevallen op een locatie in Saoudi-Arabië. De hoofdverdachten van de aanslagen van 9/11 zitten intussen al zo'n vijftien jaar vast in Guantanamo, zonder te zijn berecht. Sterker nog, de rechtszaak is na al die tijd nog steeds niet begonnen en wordt steeds maar uitgesteld. Hoe komt het dat deze mensen nog steeds niet berecht zijn, en wat is er in al die jaren dan wél gebeurd achter de schermen? Dat vragen we Geert-Jan Knoops, hoogleraar politiek van het internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam en internationaal strafrechtadvocaat. Hij was tussen 2005 en 2008 onderdeel van het verdedigingsteam van Salid Hamdan; de chauffeur van Osama Bin Laden die op Guantanamo Bay vastzat.


Uitgelicht: Marokko


Twee Marokkaanse diplomaten zijn vorige week onwel geraakt in Colombia en een van hen belande zelfs in het ziekenhuis. Maar wat er precies gebeurd is met de twee hoogwaardigheidsbekleders is nog onderwerp van discussie.


Presentatie: Tim de Wit