Bureau Buitenland
VPRO

Hoe leefbaar Gaza blijft & Einde van Nagorno-Karabach

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Hoe leefbaar Gaza blijft & Einde van Nagorno-Karabach

do 21 december 2023

En de verkiezing van een Nicaraguaanse vrouw tot Miss Universe leidt tot spanningen in het land.

(00:55) Hoe leefbaar Gaza blijft

Israël wil tot het einde doorgaan in de oorlog tegen Hamas, zo maakte de Israëlische premier Netanyahu deze week nogmaals duidelijk. Intussen spreken de Verenigde Naties van een ongekende humanitaire ramp: met ruim vier op de vijf inwoners van Gaza zonder huis, zijn bijna twee miljoen mensen ontheemd geraakt. Wordt Gaza straks onleefbaar? En waar kunnen de Palestijnen nog heen? We vragen het Erwin van Veen, conflictanalist bij Instituut Clingendael.

(15:34) Het einde van Nagorno-Karabach

Als het nieuwe jaar straks begint, verdwijnt er een zelfverklaarde republiek van de kaart. Op 1 januari gaat de regering van Nagorno-Karabach zichzelf ontbinden. Maar veel is er nu al niet meer van over, sinds het Azerbeidzjaanse leger het gebied drie maanden geleden aanviel. De ruim honderdduizend etnische Armeense inwoners van deze enclave vluchtten vrijwel allemaal naar buurland Armenië. Vahan Avakian, voorzitter van de Armeense stichting Sint Grigor Narekatsi in Amsterdam zamelt hulp in voor deze groep. Collega Max Smedes ging met hem op pad en sprak ook met de Armeens-Nederlandse journaliste Lilit Martirosova.

(22:12) Buitenland Uitgelicht: Nicaragua

De verkiezing van een Nicaraguaanse vrouw tot Miss Universe leidt tot spanningen in het land, omdat zij zou hebben deelgenomen aan anti-regeringsprotesten in 2018. Collega en Latijns-Amerika verslaggever Edwin Koopman praat ons bij. 

Presentatie: Tim de Wit.