Bureau Buitenland
VPRO

Soedan valt in handen van de RSF & Het Venezolaanse luxehotel omringd door armoede

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Soedan valt in handen van de RSF & Het Venezolaanse luxehotel omringd door armoede

wo 20 december 2023

En een pittige challenge in Tsjechië

(00:41) Soedan valt in handen van de RSF

Al ruim acht maanden woedt in Soedan een hevige machtsstrijd tussen het regeringsleger en de paramilitaire Rapid Support Forces, de RSF. Terwijl in de hoofdstad heftig gevochten werd vluchtten veel Soedanezen naar het nabijgelegen Madani. Maar na een korte aanval wappert ook hier de vlag van de RSF. Is dit een kantelpunt in de oorlog? We praten erover met Joost Bastmeijer

(07:59) Het Venezolaanse hotel dat rijkdom uitstraalt in tijden van economische crisis

In Venezuela is er een diepe economische crisis gaande, maar daar merk je niets van als je je in het extravagante Hotel Humboldt begeeft. De laatste dictator van het land bouwde het hotel in de jaren 50, en huidige president Nicolás Maduro herstelde het in ere. Waar staat dit hotel voor? Collega Edwin Koopman zocht in deze reportage samen met antropoloog Eva van Roekel van de VU antwoord op deze vraag. 

(21:15)Buitenland Uitgelicht: Tsjechië 

Op sociale media in Tsjechië staat het vol met mensen die zich wagen aan de ‘Hot Chip Challenge’: het eten van een chipje dat zo pittig is, dat je het met rubberen handschoenen moet vastpakken. Waarom is niet iedereen blij met deze challenge? Journalist Laura Postma vertelt ons er alles over.  

Presentatie: Sophie Derkzen