appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kromowidjojo en Weertman: tegenpolen met dezelfde missie

NOS Olympische Podcast
donderdag 15 april 2021 | NOS | Redactie

Sommige mensen moeten er niet aan denken: samenwerken met je partner. Maar bij Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman werkt het perfect.

De zwemmers delen in Eindhoven huis en kantoor, als je het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion zo mag noemen. Maar ze werken allebei op hun eigen manier toe naar een nieuwe olympische titel.

#23 - Kromowidjojo en Weertman: tegenpolen met dezelfde missie

Kromowidjojo vertelt in de nieuwste NOS Olympische Podcast over dat proces: "Ik droom altijd groot." En daarbij is ze eigenlijk altijd op zoek naar de perfecte race.

Weertman weet dat voor hem die perfecte race niet bestaat. Hij heeft nu al alle scenario's in zijn hoofd die hij in Tokio kan tegenkomen. Die visualiseert hij stuk voor stuk zodat hij er straks op het goede moment op kan anticiperen.Het werk nemen ze natuurlijk mee naar huis. Dat kan ook niet anders. 

Kromowidjojo: "Maar we zijn niet obsessief met zwemmen bezig. We analyseren thuis niet rustig onze trainingen. We houden ons niet bezig met elkaars zweminhoudelijke zaken. Dat laten we aan de trainers over." Weertman vult aan: "Je vraagt weleens advies. Maar als ik twijfel over mijn training, ga ik naar mijn coach, dan vraag ik niet Ranomi." Kromowidjojo: "We zijn alle twee praktisch en denken aan wat nodig is om ons doel te bereiken. Tegen Ferry klagen heeft geen zin."

Dag en nacht

Want hoewel ze dus met dezelfde focus toewerken naar hun Olympische Spelen, verschillen ze - zeker thuis - soms als dag en nacht. Hij is namelijk geen ochtendmens en heeft - als openwaterzwemmer - even nodig voordat hij op gang is. Zij - sprintster van nature - is het type 'aan is gaan'. En Weertman wil altijd winnen. Kromowidjojo ziet thuis ook wel de lol in van een simpel spelletje, maar hij niet. Weertman geeft lachend toe: "Ik zoek alleen maar wedstrijdjes op die ik kan winnen." Alle twee tegelijk: "Altijd, ja."

Beluister de Olympische Podcast

De NOS Olympische Podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan bij de sporter thuis in op het leven als topsporter en de voorbereiding op de Spelen. Eerder in deze serie spraken we onder anderen met:
zwemster Femke Heemskerk
baanwielrenner Jan-Willem van Schip
wielrenster Anna van der Breggen
bondscoach Sarina Wiegman
paralympier Jetze Plat

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1