Podcast
VPRO

Mondkapjes en moddergooien: zo werkt de Chinese pr-machine

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mondkapjes en moddergooien: zo werkt de Chinese pr-machine

De Communistische Partij van China werkt graag gestaag, zonder al te veel verrassingen naar haar langetermijndoelen toe. Maar hoe reageert die partij als er, bijvoorbeeld, ergens op een markt in een miljoenenstad een dodelijk virus opduikt? En dat virus uiteindelijk uitgroeit tot een pandemie? In aflevering vijf van de Bureau Buitenland-podcast De Rode Draad neemt radiomaker Saar Slegers de Chinese viruspolitiek onder de loep.

#5: Viruspolitiek - De Rode Draad

"Voor ik ging dacht ik: ik ben daar drie dagen en daarna hebben we het nooit meer over dat virus", herinnert China-correspondent Cindy Huijgen zich over haar trip naar Wuhan in de begindagen van de pandemie. Maar dat liep natuurlijk anders. "Vlak nadat ik Wuhan aankwam werd die stad opeens wereldnieuws."

In die eerste weken wist de Chinese overheid zich niet meteen raad, aldus geopolitiek-expert Ties Dams. "China had opeens een groot pr-probleem, de beeldvorming rondom het coronavirus stond haaks op de manier waarop Beijing zich graag profileert."

Mondkapjesdiplomatie

China wil namelijk uitdragen dat het geen bedreiging is voor de rest van de wereld, maar dat het juist kansen biedt. En dus zette China verschillende strategieën in om iets aan dat negatieve beeld te veranderen. "Beijing wil niet gezien worden als de bron van het probleem, maar juist als de sleutel tot de oplossing", zegt Dams. "Daarom profileerde China zich als waardige redder van de wereld, en vloog vliegtuigladingen mondkapjes naar probleemgebieden als Italië. Dat leek heel nobel, maar het ging vaak gewoon om verkoop."

Tegelijkertijd stelden de Chinezen zich ook heel anders op. "Een andere tactiek was het afleiden van de aandacht door met modder te gooien naar andere landen." Tal van Chinese diplomaten verplaatsten, zonder enig bewijs, de schuld naar de Verenigde Staten, die de bron van het virus zouden zijn.

Als in april 2020 de lockdown in Wuhan wordt opgeheven reist correspondent Cindy Huijgen er weer heen. Terwijl de Westerse wereld bezig is met de bestrijding van het coronavirus, zien we beelden uit China waar het leven langzaam weer opgepakt wordt. Maar is de samenleving in China en Wuhan daadwerkelijk teruggekeerd naar normaal? En kloppen de beelden die China ons graag laat zien? Luister naar aflevering 5 van De Rode Draad.

Beluister de afleveringen via de VPRO, NPO Luister, NPO Radio 1 en alle populaire podcastplatforms.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie