appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Abortus: van taboe naar abortuswet

ANP
vrijdag 18 december 2020 | NTR | Redactie

Als een vrouw nu ongewenst zwanger is, kan ze legaal abortus laten uitvoeren. Dankzij de abortuswet die in december 1980 - 40 jaar geleden - met een nipte meerderheid werd aangenomen. Abortus is sindsdien niet langer strafbaar. In deze Andere Tijden podcast gaan we terug naar de tijd dat abortus nog illegaal was en werd uitgevoerd in schimmige achterkamertjes door artsen die een gevangenisstraf riskeerden.

#3 - Het breinaaldtijdperk: van taboe op abortus tot aan wet (S02)

"Abortus was een taboe", vertelt oud-abortusarts Joeri van den Bergh. En Cecile Sijbesma, zij onderging een abortus, kan dat beamen: "Je sprak er met niemand over." Vrouwen namen grote gezondheidsrisico's doordat ze gedwongen waren hun zwangerschap af te laten breken met een breinaald of zeepspuit door zogeheten engeltjesmakers.

Felle strijd

Maar eind jaren '60 zijn er artsen die deze praktijken middeleeuws vinden en een speciale abortuskliniek beginnen. Van den Bergh: "De methoden om een abortus uit te voeren werden steeds professioneler." Toch blijft abortus nog lang illegaal.

De vrouwenbeweging voert een felle strijd om abortus uit het wetboek van strafrecht te halen, met de leus: 'Baas in eigen buik'. Dat leidt uiteindelijk tot de abortuswet. Sijbesma: "Vrouwen hebben het recht in eigen handen genomen, met artsen die hun nek uitstaken". En volgens Van den Bergh staat de abortuswet nog steeds als een huis. Een belangrijke mijlpaal.

Andere Tijden podcast

Duik met de Andere Tijden podcast in de geschiedenis en voel hoe andere tijden herleven. Luister de Andere Tijden podcast in NPO Luister, via de NPO Radio 1 website of app, of in je favoriete podcastapp.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1