appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Noël van ’t End: 'Judo is mijn plan A, ik wil geen excuses'

NOS
donderdag 3 september 2020 | NOS | Redactie

Hij wil volgend jaar in de voetsporten treden van Nederlands bekendste judoka Anton Geesink. De eerste stap zette Noël van 't End vorig jaar: hij werd wereldkampioen judo: in Japan, in dezelfde hal als Anton Geesink in 1964 zijn Olympische titel veroverde.  

Volgend jaar wil Van 't End dat herhalen. Zijn doel voor Tokio 2021 is duidelijk: olympisch goud winnen, vertelt hij in de nieuwste aflevering van de NOS Olympische podcast

Van ’t End vertelt hoe hij zich in 2016 na de mislukte Spelen van Rio de Janeiro terug knokte naar de wereldtitel in 2019. "Het ware diepe dalen, maar die hebben geleid tot hoge pieken", aldus de regerend wereldkampioen. 

Lunchen met de koning

Sinds die titel veranderde er wel wat voor hem. "Leuke dingen. Zoals lunchen met de koning, of met de premier. Daar zeg je geen nee tegen. Met Rutte heb ik het gehad over ademhalingstechnieken die ik gebruik tegen de stress. Hij heeft daar natuurlijk ook wel eens last." 

"Bij de koning zit je tussen allerlei winnaars. Ik was daar met Twan van Gendt (wereldkampioen BMX) en Virgil van Dijk. Naar de sporters trek je dan wel wat meer toe. Maar je zit ook aan tafel met wetenschappers of bijvoorbeeld Duncan Laurence. Die kom je normaal ook niet tegen."

Zijn plan richting de Spelen van volgend jaar, en als zijn lichaam het houdt Parijs 2024, is duidelijk. Judo is plan A. "Ik ga liever voor één ding 100 procent in plaats van voor alles 75 procent. Zodat ik geen excuses kan maken. Na mijn carrière zie ik wel wat ik ga doen. Misschien een studie beginnen, of een sportschool. Ik wil nu niet te druk zijn met plan B. Plan A moet slagen."

Dus moet voorlopig even alles wijken: zelfs een mogelijke relatie. "Ik zou er graag voor openstaan, maar het is wel moeilijk."

Te koop

We spreken Van ’t End in de oude sportschool van Anton Geesink, in Utrecht in Ondiep. Een historische plek in het Nederlandse judo, die momenteel in de verkoop staat. Er worden appartementen in gebouwd. "Wat hier wel niet rondgelopen heeft: Anton Geesink, Wim Ruska, Ben Spijkers. Hoeveel trainingsuren zijn hier wel niet gemaakt. Daar krijg ik wel kippenvel van. Dat ruik je als je hier bent."

Als jongetje van acht, negen jaar kreeg Van ’t End een clinic van Anton Geesink. "Als hij in zijn handen klapte, stonden 300 kinderen stil. Echt een enorme kerel, en dat straalt hij ook uit", vertelt hij lachend.

Het gewonnen WK, vorig jaar, heeft voor vertrouwen gezorgd. "Ik weet nu dat ik tot zulke dingen in staat ben. Hiervoor lukte het nét niet. Dat WK kon niet mooier. Ik heb dat op een fantastische manier gewonnen, dat zorgt voor zoveel vertrouwen. Dan weet je: dan kan gewoon alles. De Olympische Spelen kan ik dus winnen. Maar ik kan ook meteen op mijn rug liggen. Dat is ook judo."

NOS Olympische podcast

De NOS Olympische podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app. Eerder in deze serie spraken we met onder anderen Kiran Badloe Eva de Goede en Annemiek van Vleuten. Iedere twee weken komt er een nieuwe podcast online. Na dertig interviews is de laatste aflevering te horen in juli 2021, precies op het moment dat de Olympische Spelen in Tokio (hopelijk) beginnen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1