Podcast

Wat kan Rutte van Johnson leren (en vice versa)?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kan Rutte van Johnson leren (en vice versa)?

[EO] Welke eigenaardigheden kent de Nederlandse cultuur? En wat kunnen Engelsen daar van leren? Europa Draait Door spreekt deze week met Britse schrijver Ben Coates. Hij is voormalig politiek adviseur van Britse premier Cameron, maar al jaren woonachtig in Nederland en getrouwd met een Nederlandse vrouw. Ben Coates is dus de ideale persoon om hierover te spreken.

#16 - Wat kan Rutte van Johnson leren? (En vice versa..) (S02) - Europa draait door

Als men de Nederlander goed wil begrijpen is het überhaupt een goed idee om met buitenlanders spreken. Immigrantenliteratuur kenmerkt zich immers vaak door haarscherpe analyses van de nationale cultuur van het gastland. Bezien vanuit dit perspectief is het geen slecht idee om Ben Coates te vragen hoe hij als Brit bijvoorbeeld kijkt naar de Nederlandse Corona-aanpak.

Pragmatische polderhouding

Ben was onder de indruk van het besluit van premier Rutte om een PvdA-lid als Martin van Rijn als opvolger te vragen voor de overspannen Bruno Bruins en dus niet iemand die lid was van een van de coalitiepartijen. In het veel meer gepolariseerde Verenigd Koninkrijk is het volstrekt ondenkbaar dat de regeringspartij iemand van de oppositie zou vragen om lid te worden van het kabinet.

Deze pragmatische polderhouding van Nederlanders heeft volgens Ben zowel voor- als nadelen. Het mooie is natuurlijk dat een zeer deskundige man als Martin van Rijn kan worden benoemd zonder dat hij de juiste partijpolitieke kleur bezit. Nederland is in dit opzicht meritocratischer als het Verenigd Koninkrijk. Aan die houding zitten echter ook nadelen.

Het nadeel van deze pragmatische soms een beetje gezagsgetrouwe houding van de Nederlanders is dat de problemen bij de Nederlandse belastingdienst die zoveel mensen ernstig hebben gedupeerd volgens Ben relatief weinig ophef veroorzaakt. In de antagonistische Britse cultuur zou de oppositie direct op zijn achterbenen staan en moord en brand schreeuwen.

Overigens zouden de Britten zelf wel ook wel iets kunnen leren van het Nederlandse pragmatisme. Ideologische scherpslijperij wint het bij onze Westerburen immers te vaak van het compromis.

Starmer ontslaat Long-Bailey

Voorts wordt er in de podcast ook aandacht besteed aan Keir Starmer die zijn oude rivale en Corbynite Rebecca Long-Bailey deze week heeft ontslagen. Zij had een artikel geretweet waarin volgens Starmer antisemitische samenzweringstheorieën werden aangehaald. Starmer wil schoon schip maken met het antisemitisme bij Labour en ontsloeg Rebecca.

Dit en nog veel meer, zelfs Johan Derksen, in de 16e aflevering van de podcast Europa Draait Door! Luister deze via de site, de app of uw favoriete podcastplatform.

Ster advertentie
Ster advertentie