Podcast

'Nederland zag niet aankomen dat Duitsland een ander Europabeleid ging voeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland zag niet aankomen dat Duitsland een ander Europabeleid ging voeren'

[EO] In Europa Draait Door was deze week Caroline de Gruyter, EU-correspondent van NRC, te gast. Na de Eurokritische denker van vorige week, Lex Hoogduin, had Europa Draait Door met De Gruyter deze week een gast die wat positiever is over het Europees herstelfonds.

De Gruyter schoof digitaal aan bij Tim de Wit en Arend-Jan Boekestijn.

{podcast audio="157287" caption="Europa Draait Door #15 - Crisis? Met een beetje Oompfh komt alles goed! (S02)" }

Duitsland gaat Keynesiaans

De Gruyter zag al vroeg dat Duitsland een ander Europabeleid ging voeren. In haar column van december 2019 schreef ze dat er voor het eerst nieuwe jonge Keynesiaanse economen op hoge posities op het Duitse Ministerie van Financiën had gezet.

Deze economen, Jacob van Weiszacker en Jörg Kukies, hadden in het verleden al gepleit voor Eurobonds maar dat was toen nog volstrekt onacceptabel voor de voorganger van Olaf Scholz op Financiën, Wolfgang Schäuble.

Toen Scholz het stokje van Schäuble overnam maakte hij de weg vrij voor de benoemingen van deze economen die in Parijs of de VS de leer van Keynes hadden bestudeerd. Geen wonder dat zij met Frankrijk het Frans-Duitse plan ontwikkelden waarbij schuldendeling en Europese belastingen niet meer werden geschuwd.

Duitsland steunt Italië

De Gruyter legt uit waarom Merkel besloot om deze jonge economen naar Parijs te sturen: het Duitse Constitutionele Hof dreigde de Duitse steun via de ECB in strijd met de Duitse grondwet te verklaren waardoor Italië in grote problemen zou komen. Indien de ECB minder zou kunnen interveniëren werd steun via de Europese Commissie nog belangrijker om Italië overeind te houden.

De andere redenen om Italië te steunen waren de pandemie in Italië maar ook het grote Duitse belang bij het overeind houden van Italië in de interne markt. Duitsland exporteert veel naar Italië.

De Gruyter is niet bevreesd dat Italië door de steun van de ECB en de Europese Commissie juist een prikkel mist om eindelijk te gaan hervormen. Daar kan men ook anders over denken. Italië moet nog veel werk verrichten op het gebied van de arbeidsmarkt, de pensioenen en de belastingmoraal. Zal het nu echt gaan lukken?

Boris Johnson

In de podcast vertelt Tim de Wit ook nog een verhaal over Boris Johnson. BoJo kreeg deze week Ursula Von der Leyen en Emanuel Macron op bezoek. Geloof het of niet, Johnson zei deze week dat een deal in juli mogelijk moet zijn. Trouwe luisteraars van deze podcast zullen misschien enige moeite hebben om vertrouwen te hebben in deze belofte van Johnson...

Kortom weer een interessante aflevering van Europa Draait Door! Luister de aflevering via de site, de app of platforms zoals iTunes.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie