Podcast
NTR

Hoe komen de mensen in de visindustrie door de coronacrisis heen?

foto: Foto: Jesper Buursinkfoto: Foto: Jesper Buursink
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe komen de mensen in de visindustrie door de coronacrisis heen?

Creatieve oplossingen voor de economische gevolgen van de coronacrisis zien we overal. Maar komen we er de crisis mee door? Dat is de vraag.

{podcast audio="126932" caption="#9 - Vis" }

Vismarkt onder grote druk

Hoe groot de gevolgen precies zullen zijn, dat weet niemand. Maar vrijwel iedereen maakt zich zorgen over de toekomst. Heb ik straks nog een baan? Verdien ik dan nog genoeg? Wanneer kan ik mijn beroep weer op een redelijke manier uitvoeren? De roep om vooral niet in paniek te raken is de laatste tijd veel gehoord.

De mensen die in de vis werken, voelen de gevolgen van het virus ook al een tijd. Hoewel de vissers op de boot als het ware al in quarantaine leven, heeft corona aan wal grote gevolgen voor hun inkomsten.

"Waar wij tegenaan lopen, is die vismarkt", vertelt Johan Romkes, visser uit Urk. "Uiteindelijk moet de vis wel vermarkt worden en dat staat momenteel onder grote druk."

Vooral de verkoop van vissoorten als tong, tarbot, kreeft en griet is enorm afgenomen nu de restaurants dicht zijn. "Dus wij zijn van tong op schol overgegaan. Dat is meer een divers product voor de retail, het gaat naar de supermarkt en naar het buitenland. De mensen moeten wel blijven eten, dus dat gaat grotendeels door." Maar Romkes merkt wel een run op schol op zee, waardoor de prijzen gaan kelderen.

Dichte restaurants

Aan wal is restaurant Puur Zee in Wijk aan Zee al even dicht. De tafels staan er verweesd te wachten op betere tijden.

"Het voelt alsof de ziel vertrokken is uit het bedrijf”, vertelt Imko Binnerts, eigenaar van het restaurant. "En dat is misschien wel de grootste pijn van het moment. Het is een heel raar en ook een heel naar gevoel. Iets waar je de afgelopen jaren met bloed zweet en tranen aan gewerkt hebt, met vallen en opstaan, en dat je nu ziet: dit is wat het is, de oplossing is er even niet."

Quote

Dit doet echt pijn

Imko Binnerts

Binnerts denkt wel na over hoe het restaurant, ook met bepaalde restricties, straks weer open zou kunnen gaan. "We zijn gisteren bezig geweest ons voor te bereiden op de 1,5-meter economie in ons bedrijf, maar dat is zo anders. Dit doet echt pijn. Ik vind het niks, maar we moeten verder."

Luister aflevering 9 van de podcast Virus Verhalen, over de mensen in de vissector.

Virus Verhalen

Een podcast geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.

Ster advertentie
Ster advertentie