Cultuur & Media

Wat waren de hoogtepunten van 2023 in podcastland?

foto: Podcast Jaaroverzicht 2023
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat waren de hoogtepunten van 2023 in podcastland?

Wat is de podcastoogst van 2023, welke podcasts wisten de luisteraars te raken, welke podcasts verdienen een extra podium? Je hoort het allemaal tijdens een live show op zaterdag 23 december van 19.00 – 22.00 uur op NPO Radio 1, waarin presentator Malou van der Starre (zelf ook podcastmaker) podcastmakers in de studio ontvangt; we luisteren naar fragmenten uit spraakmakende podcasts van het afgelopen jaar, er zijn verschillende reportages te horen en luisteraars delen hun podcasttips.

Wat kun je verwachten?

Van 19.00 - 20.00 uur

In het eerste uur schuift het bekende true-crime duo Lammert de Bruin en Babs Assink aan. Recent maakten zij de serie JFK - The Missing Link, waarin ze nieuw licht laten schijnen op het nog altijd niet opgeloste raadsel: wie vermoordde president Kennedy? Aan tafel zit ook Tom Veldhuijzen die in het nieuwste seizoen van de podcast TBS vijf klinieken bezoekt en persoonlijke gesprekken met patiënten voert.

Verder is Petra Vissers te gast, journaliste van het dagblad Trouw, die de podcast De Gestolen Kinderen maakte. En onze verslaggever Pien Leerink gaat op reportage naar de politieke eindejaarsshow van Xander van der Wulp, Joost Vullings en Vincent Rietbergen.

Van 20.00 - 21.00 uur

In het tweede uur vertelt podcasthost Maarten Dallinga over zijn podcast Niet van de wereld, waarin hij mensen spreekt uit streng christelijke milieus die zich bewegen in een wereld die steeds verder ontkerkelijkt. Podcastmaker Simon Heijmans introduceert de gloednieuwe serie Hoe kaas de wereld redt, een podcast die hij samen met Marion Oskamp maakte over een nieuwe manier van kaasmaken die koeien overbodig maakt, en tóch precies de kaas is die we kennen.

Verder is er aandacht voor de fictie-podcast Rampnacht, gemaakt voor kinderen maar ook zeker een luistertip voor volwassenen. In de podcast ontdekt de 12-jarige Janna wat haar opa meemaakte tijdens de Watersnoodramp in 1953. Tot sloopt loopt Pien Leerink een van de podwalks van de NTR.

Van 21.00 - 22.00 uur

In het laatste uur vertelt Nicole Terborg over haar persoonlijke serie Kweekje. Waarom werd zij als Surinaams Nederlandse puber ondergebracht bij familie en waarom werd er nooit over gesproken? Podcastmaker Sara de Monchy komt vertellen over het geheim van het succes van haar kinderserie Sara's Mysteries en over Ik wil je nog iets vragen. Pien Leerink bezoekt de componist Darius Timmer, die de muziek bij deze podcasts maakte.

We sluiten af met Tom Hofland en Pascal van Hulst die vertellen over Er is iets vreemds gebeurd, een podcast vol geheimzinnige verhalen van nuchtere mensen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie