appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Buiten voelen we collectief smetvrees en binnen claustrofobie

Kika Booy
donderdag 2 april 2020 | NTR | Redactie Radio Doc Twitter

Wij zijn ons er allemaal van doordrongen: we moeten langer thuis blijven, alle maatregelen om afstand te houden en besmetting te voorkomen blijven van kracht, en zomaar even naar je familie zit er voorlopig niet in.

Toch de straat op in coronatijden

Als de spanning stijgt en de gewone wereld is veranderd in een science fiction film, krijgt alles een andere lading. Ook clichés als: we moeten er voor elkaar zijn. Want dat is van cliché een noodzaak geworden. Buiten voelen we collectief smetvrees en binnen claustrofobie, maar soms moeten we ons daar overheen zetten om familieleden te helpen. 

Maar wat als je terminaal zieke broer hulp nodig heeft en de thuiszorg er niet is? Wat als je zus mogelijk het coronavirus heeft opgelopen en vergaat van de pijn? Durf je dan die straat op? Durf je dan die trein in, terwijl je angstig bent zelf het virus op te lopen?

Zus Gloria: "Dat hij zoveel pijn had in die buik. En ik wist niet hoe ik het kon verlichten. Op een gegeven moment zei hij: ik voel zoveel druk, ik wil er wel een gat in steken! En toen dacht ik: oh my god, dat is wel heel erg. En ik kan hem niet helpen, ik kan niks doen..."

Virus Verhalen

Aflevering 2 van de podcast Virus Verhalen gaat over de rol die zussen voor hun familieleden spelen, in tijden van ziekte en verdriet.

Luister de podcast op NPO Radio 1 en de bekende podcastplatforms.

Virus Verhalen

Een podcast geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1