Binnenland
AVROTROS

Kan de crisis leiden tot gedragsverandering? Dit zijn de vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan de crisis leiden tot gedragsverandering? Dit zijn de vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag behandeld door GZ-psycholoog Nine Gramberg van OpenUp.care en huisarts Wieger van de Kolk. Dit is een selectie uit alle vragen.

Corona-vragen beantwoord door huisarts en gz-psycholoog

Komen er meer mannen op de intensive care, omdat door de zogenaamde 'mannengriep' griepverschijnselen bij mannen misschien in eerste instantie minder serieus worden genomen?
"Er is een aantal jaar geleden onderzocht of mannen anders griep hebben dan vrouwen. Dat lijkt alleen maar in de beleving te zitten. En de partners vinden de ander dan misschien 'niet ziek genoeg'. Maar mannengriep bestaat niet", zegt huisarts Wieger van de Kolk. "Het lijkt er wel op dat vrouwen mogelijk een wat sterker werkend afweersysteem hebben bij griepinfecties. Je ziet het ook terug in auto-immuunziektes, waarbij het afweersysteem té goed werkt. Dat komt namelijk juist vaker voor bij vrouwen."

Video niet beschikbaar

Helpt humor om deze coronacrisis te verwerken?
"Een mooie vraag", vindt psycholoog Nine Gramberg. "Het is een belangrijk hulpmiddel in deze tijd. Omdat lachen blije stofjes aanmaakt in ons lichaam, maar ook omdat het onze aandacht even verlegt. Alleen focussen op wat er misgaat, helpt niet. Het helpt echt om met vrolijkere dingen bezig te zijn."

Helpt een astma-pufje bij kinderen tegen corona?
"Die kinderen moeten het vooral blijven gebruiken. Als ze namelijk een virusinfectie krijgen, zullen ze wel vatbaarder zijn. Dat betekent niet dat als je het medicijn neemt, de kans dat je corona krijgt kleiner is. Het helpt dus tegen de mogelijke complicaties als je corona krijgt, maar voorkomt het niet", zegt huisarts Wieger van de Kolk resoluut.

Zijn er meer besmettingen in bijvoorbeeld Goerree-Overflakkee omdat daar minder gevaccineerd wordt?
"Vaccinaties werken echt maar op één specifieke ziekte, en corona is een specifieke ziekte. Dus ik denk dat er geen relatie tussen bestaat, nee", besluit huisarts Wieger van de Kolk.

Er sterven heel veel mensen aan allerlei andere dingen. Slaan we niet door met de maatregelen?
Huisarts Wieger van de Kolk is stellig: "Nee. Dit is een totaal nieuw virus, een nieuwe ziekte met een ernstig en snel verloop." Bovendien weten we nog niet alles over het virus, en verspreidt het zich sneller dan de zorg in Nederland aankan, legt van de Kolk uit. "Ik kan mij voorstellen dat mensen naar cijfers gaan kijken, maar het gaat nu vooral echt om de impact op de gezondheidszorg."

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1 app en hoor je antwoord terug in het coronaspreekuur. Morgen (donderdag 2 april) zijn huisarts Roy Beijaert en ING-hoofdeconoom Marieke Blom te gast, dus vragen op zowel medisch als economisch vlak zijn welkom.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie