appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast
STER Advertentie

Podcast De Dag: wat als Nederland nee blijft zeggen tegen Balkan in de EU?

EPA
dinsdag 8 oktober 2019 | RAD1 | Redactie

Noord-Macedonië en Albanië staan te springen om lid te worden van de Europese Unie, maar vooral Nederland vindt de Balkanlanden nog niet klaar voor toetreding. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de kwestie. In podcast De Dag duiken we daarom dieper in de mogelijke uitbreiding.

Het geduld bij de Balkanlanden raakt langzaam op, maar volgens EU-kenner Jan Marinus Wiersma van Instituut Clingendael wordt Nederland juist geprezen om de starre houding. "Daardoor blijven overheden druk voelen de rechtstaat en democratie te verbeteren."

Ook de Pools-Nederlandse journalist Dore van Duivenbode schuift aan, om te vertellen wat het EU-lidmaatschap voor Polen heeft betekend. "Er is geen enkel ander land waar de EU zo populair is", maar 15 jaar na toetreding wordt het land "steeds conservatiever en nationalistischer". Het roept volgens Van Duivenbode de vraag op wat 'we' als EU willen zijn.

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, iTunesGoogle Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1