appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Je hebt een voorkeur voor de naam die op die van jou lijkt

Aangenaam, Micheal & Hedwig
zondag 1 september 2019 | NTR | Redactie NTR

Aan een brug in Rotterdam hangt een slotje met daarop twee namen: Hedwig en Michael. Een liefdesslotje. Het slotje is het begin van een zoektocht. Hoe groot is de kans dat je zomaar op een brug loopt en daar een slotje tegenkomt van een stel dat je kent, in dit geval dus Hedwig en Michael? En hoe zit dat met andere - bekendere - stellen? Zijn er echt zoveel Henk en Ingrids? En hoe zit het met Jip en Janneke? Je hoort het in aflevering 6 van de podcast Aangenaam.

Er bestaat een database met de namen van 5,3 miljoen Nederlandse stellen, maar er is nog nooit onderzoek naar gedaan. Samen met twee wetenschappers duikt Edda Heinsman in de data, op zoek naar bijzondere en juist heel gewone naamcombinaties.

Kun je verliefd worden op een naam?

Naamkundige Gerrit Bloothooft (Universiteit Utrecht) komt er achter dat je een voorkeur hebt voor mensen met een naam in dezelfde naamgroep: Samantha en Kevin, Marije en Martijn, Mohamed en Rachida, Daan en Anne en Tsjitske en Douwe, ze komen heel vaak voor als combinatie. Maar Hedwig en Michael komen er bekaaid vanaf.

Wiskundige Casper Albers ontdekt nog veel meer interessante feiten: zo blijk je te gaan voor een naam die een beetje op die van jou lijkt. Lange namen zoeken elkaar op, korte namen vormen ook eerder een stel. En er is zelfs een lichte voorkeur voor een naam met dezelfde beginletter!

 Je hoort het in aflevering 6 van Aangenaam.

Aangenaam, de podcast

Gemaakt door Edda Heinsman, eindredactie Saar Slegers, eindmontage Olivier Rekers. Mocht je tips hebben voor mooie naam-verhalen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1