appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Deze kever maakt je krankzinnig als hij zich nestelt tussen je hersenpan en hersenstam

Pixabay
maandag 22 juli 2019 | VPRO | Redactie Podcasts Twitter

Maarten Biesheuvel. Schrijver van het verhaal Scarabaeus Cogitans, publiceerde in 1986 het verhaal over de kever die krankzinnigheid veroorzaakt. Het verhaal wordt besproken en voorgedragen in de 18e aflevering van Het Beste van Biesheuvel.

Het beste van Biesheuvel aflevering 18: 'Scarabaeus Cogitans'

In veel van Biesheuvel's verhalen komt krankzinnigheid voor. Maar in dit verhaal komt de krankzinnigheid niet van binnen, maar wordt hij veroorzaakt door een kleine kever. Een kever die nog nooit is gevangen of gezien door een mens; een kever die krankzinnigheid veroorzaakt wanneer hij zicht nestelt tussen je hersenpan en je hersenvlies.

Het verhaal speelt zich af op zee. Het gaat over een voormalig chirurg. Zijn broer was uit het niets krankzinnig geworden. En dat zat de chirurg dwars.

Waarom hebben kippen geen gebitje?

"Toen hij 42 was, had hij een broer van 38. Die broer was ineens krankzinnig geworden, opgenomen in een gekkenhuis. Hij deed de meest merkwaardige, ongerijmde, soms ook wel grappige uitspraken. Maar over het algemeen was er geen land met hem te bezeilen…" draagt Maarten Biesheuvel voor.

"Soms kon hij in de wachtkamer, waar ook andere gekken zaten, minuten achter elkaar spreken. Maar wat hij precies bedoelde wist je nooit. Dat praten, of roepend stamelen ging ongeveer zo – misschien zou je het eerder wartaal moeten noemen: 'Grijp de rechterhand van de Christus Jezus. 1-0! De ijskappen smelten. Stop de zeehond! Maar waarom hebben kippen geen gebitje?...'"

De denkende kever

De conclusie uit het medische verslag luidde: 'hysterische depressie'. Maar de chirurg begon meteen te lachen. Hij dacht namelijk aan iets anders: Scarabaeus Cogitans. Een kever met een keihard schild, heel stevige pootjes; een blind insect heeft zich genesteld tussen de hersenpan en het hersenvlies. Een kever die je krankzinnig maakt.

Het gevolgd: de chirurg zat uren lang met een hamer op tafel te slaan. Hij oefende, bereidde zich voor, voor het moment dat hij oog in oog zou komen te staan met het krankzinnigmakende insect.

Een van de krankzinnige uitspraken, de wartaal, was inspiratie voor een liedje van Kinderen voor Kinderen…

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van het beste?

Dit was alweer #18 van de, in totaal 20 afleveringen. Benieuwd naar de vorige en de volgende verhalen? Op maandag- en donderdagnacht zendt Nooit Meer Slapen een aflevering uit. Alles van Het beste van Biesheuvel luister je via de NPO Radio 1 website of app, via iTunes of je favoriete podcastapp.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1