appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Kunststof - Koos Postema, verslaggever en presentator
STER Advertentie

Hij jatte verhaalideeën maar werd daardoor juist origineel

ANP
maandag 15 juli 2019 | VPRO | Redactie Podcasts Twitter

Reis door mijn kamer. Het is een van de langere verhalen die Maarten Biesheuvel schreef. Het is een simpel, maar doeltreffend verhaal. We zitten in zijn schrijfkamer en steeds neemt hij één object. Hij vertelt er dan iets over. En zo gaat hij zijn hele kamer rond. We reizen met Maarten Biesheuvel mee door zijn hele universum.

Het beste van Biesheuvel #16: Reis door mijn kamer

"Ik zou mijn hele leven kunnen reizen, en in hotels kunnen slapen, en in restaurants kunnen eten. Maar dan beschrijf ik hoe ik níét ga reizen. En dat ik dan mijn kamer ga beschrijven, mijn boekenkast, het uitzicht, de prenten op de muur. En dan opeens valt mijn oog op mijn bureaublad..."

In deze aflevering hoor je een deel van het verhaal Reis door mijn kamer. Maarten Biesheuvel begint bij het tafelblad voor hem, hij vertelt over de geschiedenis die daarachter zit. En het verhaal eindigt, jawel, bij een eenzame man in New York.

Het beste van Biesheuvel - Aflevering 16: Reis door mijn kamer

Niet origineel? Wel origineel!

'Biesoloog' Erik de Bruin: "Er is een Franse schrijver die heeft het boek geschreven, Voyage autour de ma chambre. Maarten Biesheuvel heeft dit verhaalidee gepikt en zijn eigen schwung aan gegeven." En dit was niet de enige keer dat hij dat deed. Biesheuvel nam wel vaker de titels van boeken en verhalen letterlijk over. De vorm van de bleef dan vaak behoorlijk hetzelfde.

Maar natuurlijk werden de verhalen uiteindelijk wel echt anders. Erik de Bruin: "Het gaat tegen alle wetten van oorspronkelijkheid in. We willen van kunstenaars dat ze iets unieks en eigens maken. Maar Biesheuvel breekt zó met die eis, van wat een kunstwerk is, dat het daardoor juist weer origineel wordt."

Het is een beetje een grap, maar eigenlijk ook weer niet. Het is namelijk ook een eerbetoon aan de schrijvers van wie hij steelt. Hij gebruikt hun werk om vervolgens zelf mee te componeren. "In de jaren ‘90 noemde we het postmodern: dat we alles door elkaar gooiden. Bij hem komt het echt uit voort uit zijn het aanzien van zijn voorbeelden," aldus de Biesheuvel kenner.

Meer van het beste?

Dit was alweer #16 van de, in totaal 20 afleveringen. Benieuwd naar de vorige en de volgende verhalen? Op maandag- en donderdagnacht zendt Nooit Meer Slapen een aflevering uit. Alles van Het beste van Biesheuvel luister je via de NPO Radio 1 website of app, via iTunes of je favoriete podcastapp.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1